Linkuri accesibilitate

R. Moldova are nevoie de 5 miliarde de lei anual pentru proiectul de modernizare „Armata 2030”


În curând, Uniunea Europeană ar putea aloca R. Moldova, prin programul European Peace Facility, 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților Forțelor Armate.
În curând, Uniunea Europeană ar putea aloca R. Moldova, prin programul European Peace Facility, 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților Forțelor Armate.

Procesul de modernizare a sectorului de apărare al R. Moldova poate dura încă cel puțin 7 ani, până în 2030, și necesită alocări anuale de circa 250 de milioane de euro, a spus secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, într-o discuție cu Europa Liberă.

Adoptat în 2020, proiectul „Armata 2030”, presupune că în 10 ani, alocând anual cel puțin 5 miliarde de lei (250 de milioane euro), R. Moldova ar trebui să scape de armamentele sovietice învechite și să aibă o Armată Națională modernizată, conform standardelor internaționale.

Nu este clar, însă, dacă autoritățile vor putea să obțină rezultatele dorite. „Chiar dacă există o înțelegere politică și o conștientizare a faptului că sectorul de apărare ar trebui să fie o prioritate”, spune Valeriu Mija, din 2020 până în 2022 Ministerul Apărării a beneficiat de alocări nesemnificative, de cel mult 0,3% din Produsul Intern Brut anual (în 2023 – 0,5-0,6% din PIB). Asta în timp ce 5 miliarde de lei ar însemna circa 1% din PIB.

Ministerul Apărării are ambiția ca acest buget să fie majorat până la 2-2,5% către anul 2030, însă autoritățile moldovene se confruntă acum cu o dilemă. „Avem o atitudine politică pozitivă și consolidată din partea Președinției și Guvernului, dar avem și înțelegerea că țara se află în situație de criză și aceste surse nu pot fi alocate fizic”, explică Mija.

Nefiind incluse în planul de modernizare a Armatei Naționale, sistemele de apărare antiaeriană sunt acum o prioritate pentru Ministerul Apărării, mai spune secretarul de stat: „Avem o cooperare bilaterală și internațională. Vrem să aflăm unde pot fi obținute aceste sisteme și prin ce modalitate”.

Potrivit lui, Uniunea Europeană ajută R. Moldova în elaborarea unui studiu de fezabilitate și ar putea veni cu anumite recomandări în procurarea acestor sisteme. „Acum se duc discuții tehnice între experții UE și cei din Ministerul Apărării pentru a fi identificată o soluție fezabilă”, susține Mija.

În curând, Uniunea Europeană ar putea aloca R. Moldova, prin programul European Peace Facility, 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților Forțelor Armate. R. Moldova ar urma să primească mai multe echipamente neletale, inclusiv un radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune la sol.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG