Linkuri accesibilitate

Pe agendă | De ce recalificarea profesorilor nu va rezolva criza din educație


Imagine de la cursuri de formare continuă organizate de Centrul de Resurse pentru Formare Continuă USM, unde participă profesori din mai multe instituții de învățământ din R. Moldova, decembrie 2023.
Imagine de la cursuri de formare continuă organizate de Centrul de Resurse pentru Formare Continuă USM, unde participă profesori din mai multe instituții de învățământ din R. Moldova, decembrie 2023.

În acest episod, vorbim despre deficitul acut de profesori în școli la mai multe discipline și de ce în Moldova nu există (pe hârtie), practic, boli profesionale.

De ce recalificarea profesorilor nu va rezolva criza din educație
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

De săptămâna viitoare, sute de cadre didactice din Moldova vor putea să înceapă un nou curs de recalificare profesională. Este un program menit să rezolve - cel puțin parțial - criza de profesori în școli pentru mai multe discipline, în special la cele cu profil real, cum ar fi chimia, biologia și fizica. Mai multe, aflăm de la colega noastră specializată în educație, Liuba Maxim.

Alte teme ale ediției din 7 martie:

  • Aproape trei milioane de oameni mor în fiecare an, în lumea întreagă, din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. În UE, acești indicatori au scăzut semnificativ în ultimele două decenii, mai ales datorită normelor de securitate și dezvoltării industriale. În Moldova, practic, nu există boli profesionale, potrivit datelor statistice, dar acestea sunt contrazise în mod frapant de realitate. Cum este posibil acest lucru, a căutat să afle colega noastră Silvia Rotaru, specializată în domeniul ocrotirii sănătății.
  • Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit, recent, la Soci, cu bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul. Kremlinul a precizat însă că a fost o „comunicare scurtă”. Cu ce semnificații? Elena Cioina discută în podcastul „Dincolo de știri” cu invitații săi permanenți, comentatorii politici Nicolae Negru și Igor Boțan.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG