Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Cum poate fi oprit exodul medicilor și de ce se „răzbună” Moscova pe deputații PAS


Deficitul de medici se resimte nu numai în raioane, ci și în spitale din capitală, inclusiv în instituții private. Imagine simbol
Deficitul de medici se resimte nu numai în raioane, ci și în spitale din capitală, inclusiv în instituții private. Imagine simbol

În acest episod, discutăm despre exodul medicilor din Moldova, dar și despre decizia Moscovei de a interzice accesul în Rusia pentru câțiva deputați PAS.

Cum poate fi oprit exodul medicilor și de ce se „răzbună” Moscova pe deputații PAS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Ministerul de externe de la Moscova a anunțat că 11 deputați din Republica Moldova - reprezentanți ai partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” - au interdicție de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Măsura a fost prezentată ca fiind una de răspuns „asimetric” la ceea ce Moscova a numit „persecutarea” presei de limbă rusă în Moldova, după ce Chișinăul a blocat accesul la mai multe site-uri media rusești pentru a-și proteja spațiul informațional de ceea ce a numit tentative de ingerință ale Rusei în alegerile din Moldova.

De precizat că, în timp ce oficialii ruși acuză Chișinăul de cenzură, cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere” arată că Rusia a coborât anul acesta cu încă nouă locuri în indicele libertății presei și s-a plasat pe locul 164 din 180 de țări, în timp ce Moldova ocupă, în același clasament, locul 28. Libertatea de expresie în Rusia a fost limitată drastic mai ales după începutul invaziei ruse în Ucraina, iar cei care se opun liniei oficiale riscă ani grei de închisoare.

Alte teme ale ediției din 21 noiembrie:

  • Poate ați văzut pe pagina noastră de internet articolele sub hashtag-ul „freealsu” - eliberați-o pe Alsu. Este vorba despre colega noastră de la Praga, jurnalista Alsu Kurmasheva din redacția tătar-bașkiră a Europei Libere/Libertatea, reținută preventiv de mai bine de o lună la Kazan, în Federația Rusă, sub acuzația că nu s-a înscris ca „agent străin”. Din centrul de detenție preventivă, Alsu a trimis câteva scrisori, desigur cenzurate, despre viața în închisoare.
  • După pandemia de coronavirus, criza cadrelor medicale pare să se accentueze din nou, acum, din cauza exodului continuu al medicilor, mai cu seamă a celor tineri. Deficitul de medici se resimte nu numai în raioane, ci și în spitale din capitală, inclusiv în instituții private. În ciuda unor încercări de a-i atrage să lucreze în provincie, mulți dintre tinerii specialiști ar fi tentați să plece la muncă peste hotare. Dar sunt și excepții, așa cum este și eroul unui reportaj video pe care l-a realizat colega noastră specializată în domeniul sănătății, Silvia Rotaru.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG