Linkuri accesibilitate

Rusia interzice accesul în țară pentru alți 11 deputați PAS


În aprilie 2023, au primit interdicții de a intra în Federația Rusă ministra de Interne, Ana Revenco, și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.
În aprilie 2023, au primit interdicții de a intra în Federația Rusă ministra de Interne, Ana Revenco, și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

Ministerul rus de Externe a interzis intrarea în Federația Rusă pentru 11 deputați ai partidului de guvernământ PAS din cauza că autoritățile de la Chișinău ar „persecuta” presa de limbă rusă. 

Potrivit surselor Europei Libere, este vorba despre deputații Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavruc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir, Mihail Leahu.

Decizia i-a fost comunicată ambasadorului R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, convocat pe 20 noiembrie la Ministerul rus de Externe. Aceasta a fost o reacție la decizia Serviciului de Informații și Securitate de a bloca șase posturi TV și 30 de site-uri pe care Rusia ar fi putut să le utilizeze pentru manipularea alegerilor locale din R. Moldova.

„Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre”, a comentat decizia Moscovei Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al Ministerului moldovean de Externe.


Imediat după începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova a restricționat difuzarea la televiziune a știrilor, conținutului analitic, militar și social-politic produs de Rusia, permițând doar emisiuni de divertisment și filme.

Tot din cauza războiului, relațiile Chișinăului cu Moscova s-au deteriorat rapid. Anul acesta, președinta Maia Sandu a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat împotriva guvernului de la Chișinău și că încearcă să destabilizeze situația din țară.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG