Linkuri accesibilitate

PE: alegerile din R. Moldova vor fi un test pentru „democrație și domnia legii”


Parlamentul European, sediul de la Strasbourg, Franța.
Parlamentul European, sediul de la Strasbourg, Franța.

Parlamentul European a adoptat marți seară raportul, cu caracter de consultativ, privind progresele realizate de R. Moldova în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, raport în care se arată că „alegerile prezidențiale din acest an”, care au loc pe fundalul „unei crize deosebite”, vor fi „un test al democrației și respectului pentru domnia legii”. Raportul a fost coordonat de europarlamentarul din România, Dragoș Tudorache (Renew Europen).

Raportul reamintește, între altele, că relația dintre UE și R. Moldova se bazează pe respectarea valorilor democratice care stau la baza Uniunii și cere autorităților de la Chișinău să asigure independența instituțiilor de stat, să le protejeze de influența oligarhilor, să continue lupta cu corupția și reforma justiției, să întărească domnia legii și în general, să se preocupe de bunăstarea populației care trăiește încă „în cel mai sărac stat din Europa”. Parlamentul cere pe de altă parte atât Comisie Europene cât și R. Moldova să continue cooperarea în vederea depășirii efectelor negative ale actualei pandemii de coronavirus.

Pe pagina noastră de interne, moldova.europanlibera.org un interviu cu europarlametara Ramona Strugariu, vice-președinta comisiei PE-R. Moldova, despre raportul adoptat marți, 20 octombrie 2020.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG