Linkuri accesibilitate

Pe fundal de critici, UE își anunță strategia post-epidemie


Steagul Uniunii Europene în fața cartierului general al Comisiei Europene, la Bruxelles
Steagul Uniunii Europene în fața cartierului general al Comisiei Europene, la Bruxelles

Pe fondul criticilor tot mai zgomotoase, instituțiile europene vor să găsească soluții pentru criza coronavirusului.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au anunțat miercuri setul de măsuri propuse în comun de către Comisie și Consiliu. pentru a sprijini redresarea economică după pandemie.

Pe fundal de critici, UE își anunță strategia post-epidemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct



Instituțiile UE fuseseră deja foarte criticate pentru lentoarea reacției lor și pentru incapacitatea de a media și de a păstra o balanță între inițiativele disparate ale diferitelor guverne, ajungându-se astfel la o fărâmițare de facto a Uniunii, prin închiderea frontierelor și la reticențele țărilor nordice în a le ajuta financiar pe cele din sud, cele mai afectate, în special Italia și Spania.

Ba chiar, Ursula von der Leyen a trebuit deja să se confrunte în weekendul trecut cu faptul că agențiile de presă franceze au dedus, dintr-un interviu al ei în tabloidul german Bild, că: « UE vrea să țină persoanele în vârstă în carantină cel puțin până la sfârșitul anului». Comentariile ostile au țâșnit atunci pe loc: cu ce drept se exprimă Comisia și cere închiderea bătrânilor?

Miercuri, anunțându-și setul de propuneri, Ursula von der Leyen a spus că viitorul buget european ar trebui folosit pentru a declanșa un uriaș plan de investiții pentru relansarea economiei.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Săptămâna trecută, miniștrii de finanțe din zona euro abandonaseră planul unui fond de redresare a economiei legat direct la bugetul UE.

Potrivit planului lui von der Leyen (care a vorbit despre posibilitatea de a reuni un trilion de euro), planul ar include folosirea fondurilor din bugetul UE pentru a recolta fonduri pe piața internațională, reîmprumutându-le apoi guvernelor naționale.

Bugetul, încă nestabilit, al UE pe perioada 2021-2027, va trebui să aibă un element aparte, un fond masiv de împrumuturi. Cei 27 vor avea o videoconferință pe această temă, săptămâna viitoare, pe 23 aprilie.

De asemenea, planul Comisiei oferă și trei seturi de criterii pentru ridicarea măsurilor restrictive care afectează grava economia majorității țărilor membre.

Propunerile făcute astăzi nu sunt obligatorii. Socialiștii s-au declarat de îndată nemulțumiți de propunerile Comisiei. Șefa grupului socialist din Parlamentul European, Iratxe García, a spus:

Comisia trebuie să ofere o strategie pentru redeschiderea frontierelor

„Așteptam mai mult de la Comisie. E nevoie de un protocol comun pentru ridicarea restricțiilor. Sănătatea trebuie pusă mai întâi și trebuie să ne asigurăm că echipamentele necesare sunt disponibile tuturor. Apoi, Comisia trebuie să ofere o strategie pentru redeschiderea frontierelor și asigurarea liberei circulații, pentru a putea relua activitatea economică într-un mod coordonat. Economiile noastre sunt interdependente, iar accesul la stocuri și lucrători depinde în multe cazuri de companii sin alte state membre.”

La fel, e criticată sever ideea de a urmări telefoanele cetățenilor în scopul identificării focarelor de răspândire a virusului. Încă nu există suficiente garanții că datele colectate astfel nu ar putea fi folosite și în alte scopuri.

Cât despre o coordonare a ridicării restricțiilor, ea este iluzorie în stadiul actual. Unele ţări membre, printre care Austria, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice anumite restricţii. În Austria au fost deschise magazinele mici, iar în Danemarca școlile. Asta în condițiile în care în Franța Emmanuel Macron tocmai a anunțat prelungirea cu o lună a carantinei stricte.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG