Linkuri accesibilitate

„Pe vaporul populismului”. Retorica incendiară a liderului creştin-democraţilor germani


Liderul partidului Uniunea Creștin Democrată (CDU) din Germania, Friedrich Merz, la sediul partidului din Berlin, 17 decembrie 2021
Liderul partidului Uniunea Creștin Democrată (CDU) din Germania, Friedrich Merz, la sediul partidului din Berlin, 17 decembrie 2021

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) este „o alternativă cu substanţă pentru Germania”. Declaraţia aparţine lui Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania, şi a stârnit iritări nu numai în cadrul partidului, ci şi în rândurile altor formaţiuni politice.

Declaraţia cuprinde o aluzia verbală la partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), considerat de Serviciul de Informaţii Interne (Verfassungsschutz) drept o grupare parţial extremistă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00

În opinia observatorilor politici, cuvintele lui Merz au fost interpretate ca „un experiment retoric”, şi ca o evidentă încercare de captare a votanţilor partidului radical de dreapta care se află în ascensiune. Unii au vorbit despre o ploconire în faţa electoratului radical de dreapta.

Potrivit ultimelor sondaje, pentru AfD ar vota aproximativ 20 la sută din electoratul german, pentru creştin-democraţi numai 27 la sută. Pentru partidele aflate la guvernare situaţia se prezintă şi mai dramatică. Social-Democraţii ar obţine 17 la sută din voturi, ecologiştii 16 şi liberalii 7.

În programul lor, creştin-democraţii au stabilit că nu vor încheia nicio alianţă cu AfD şi vor păstra o distanţă faţă de acest partid naţionalist-extremist - atât pe plan local, cât şi la nivel federal.

Duminică, Merz a acordat canalului 2 al televiziunii publice (ZDF) un amplu interviu în care s-a referit din nou la AfD. El a afirmat, între altele, că o cooperare cu AfD la nivel local şi comunal nu trebuie exclusă din start.

Ca argumente în sprijinul acestor afirmaţii, Merz a spus că din partea AfD au fost aleşi pe cale democratică un prefect regional (Landrat), în Turingia, şi un primar, în Saxonia-Anhaltină. Cu alte cuvinte, votul democratic ar deschide creştin-democraţilor porţile cooperării cu AfD pe plan local.
Declaraţia lui Merz a fost respinsă cu vehemenţă de către numeroşi creştin-democraţi. Şeful guvernului din landul Berlin, creştin-democratul Kai Wegner, de exemplu a scris pe Twitter, că CDU nu va colabora niciodată cu un partid al cărui model de existenţă este „ura, fragmentarea şi izolarea”.

Copreşedintele AfD, Tino Chrupalla, în schimb, s-a grăbit să salute declaraţia lui Merz, afirmând, tot pe Twitter, că pietrele creştin-democrat/ecologiste au început să cadă din zidul clădit în jurul Alternativei pentru Germania. Zidul, a continuat Chrupalla, va fi dărâmat împreună [cu CDU] în landuri şi la nivel federal.

Vicepreşedinta Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt a spus marţi (într-o declaraţie pentru RND) că Merz s-a urcat acum pe „vaporul populismului”, ceea ce este „extrem de periculos”. Astfel, a continuat ea, Merz legitimează pe cei care au colaborat deja cu AfD.

Oarecum speriat sau doar surprins de contrareacţiile venite din propriul partid, Merz s-a grăbit să-şi relativizeze aserţiunile din interviu. Într-o postare, şeful CDU a scris tot pe Twitter, că a fost înţeles greşit şi că nu va exista nicio deviere de la linia programatică a partidului. Cu alte cuvinte, nu va exista nicio cooperare cu AfD.
Această tactică a relativizării unor declaraţii controversate nu este o noutate. După ce atacă pe cineva sau lansează afirmaţii ciudate în spaţiul public, Merz se grăbeşte şi de data aceasta să oferă explicaţii puţin plauzibile.

Pe lângă critici la adresa lui Angela Merkel, în lunile trecute, Merz a ieşit în evidenţă şi cu nişte afirmaţii provocatoare, considerate xenofobe şi chiar rasiste, atunci când a vorbit despre „turismul social“ pe care l-ar practica refugiaţii ucraineni şi despre „micii paşi“ din familiile musulmane. Acest discurs a fost calificat într-o analiză a Oficiului Federal contra Discriminării ca o formă de discriminare a unor minorităţi.

Rezultatele proaste din sondaje pentru mai toate partidele democratice din Germania şi ascensiunea AfD, mai ales în răsărit, unde anul viitor vor avea loc alegeri regionale în trei landuri, au provocat o adevărată explozie populistă. În ce măsură va reuşi CDU să capteze o parte a electoratului AfD cu o retorică populistă, este greu de apreciat. Cert este că liderul partidului preia din arsenalul dreptei radicale formule şi clişee politice care în nici un caz nu contribuie la depăşirea problemelor care scindează societatea actuală germană şi de care profită, în primul rând, extremiştii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG