Linkuri accesibilitate

Pentagonul, preocupat de criza cu care se confruntă armata israeliană


Generalul Mark Milley la o întrunire de la baza americană Ramstein, Germania, 21 aprilie 2023
Generalul Mark Milley la o întrunire de la baza americană Ramstein, Germania, 21 aprilie 2023

Generalul Mark Milley, președintele Statelor Majore Reunite ale armatei americane, vizitează Israelul ceea ce va permite administrației Biden să evalueze în mod direct cât de adâncă este criza în cadrul forțelor de apărare israeliane.

Generalul Mark Milley se va deplasa în Israel săptămâna viitoare în contextul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la modul în care restructurarea judiciară, inițiată de guvernul Netanyahu afectează armata israeliană.

Pentagonul, preocupat de criza cu care se confruntă armata israeliană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

Mii de rezerviști israelieni și-au suspendat serviciul în semn de protest față de slăbirea Curții Supreme a țării de către guvernul de dreapta. Vizita lui Milley va permite administrației Biden să evalueze în mod direct cât de adâncă este criza în cadrul forțelor de apărare israeliane și care sunt implicațiile pentru forțele americane din Orientul Mijlociu.

Printre rezerviștii care protestează se numără piloți de vânătoare și membri ai unităților de informații, cibernetice și operațiuni speciale. Mulți dintre aceștia au încetat să se prezinte la serviciu sau la pregătiri cu câteva săptămâni în urmă, după ce coaliția condusă de Netanyahu a adoptat o lege care va limita capacitatea Curții Supreme a țării de a revizui acțiunile guvernului. De atunci, liderii de rang înalt din forțele armate, în special comandantul Forței Aeriene, generalul maior Tomer Bar, au avertizat cu privire la o degradare graduală a pregătirii lor pentru război.

Pentagonul este preocupat că criza cu care se confruntă armata israeliană ar putea avea implicații negative asupra strategiei Israelului și ar putea încuraja Iranul sau Hezbollah să inițieze provocări militare, care ar putea escalada. Criza, în special în cadrul Forței Aeriene Israeliene, ar putea avea implicații operaționale negative pentru forțele americane, care cooperează strâns cu Israelul în regiune.

Se așteaptă ca Milley să se întâlnească cu lideri militari și de securitate, unii dintre aceștia aflați în conflict deschis cu premierul Netanyahu. Nu se știe dacă primul ministru urmează să se întrețină și el cu oficialitatea americană. Oficialități israeliene au descris călătoria lui Milley ca o vizită de adio din cauza retragerii sale planificate în octombrie.

XS
SM
MD
LG