Într-o postare pe pagina sa de web, Voloj – care trăiește din 2014 în Israel - s-a descris drept „om de afaceri în tehnologie, israelian, născut în Kazahstan”, o descriere criticată de unele organizații de mass-media rusă dar și pe platforma de mesagerie Telegram drept o încercare de a se dezice de legăturile sale cu Rusia.
Voloj, scrie Reuters, a fost criticat însă și de cei care se opun invaziei ruse, pentru că nu s-au pronunțat mai devreme, lăsând să treacă 17 luni.
„Invazia Rusiei în Ucraina este un act barbar și sunt categoric împotriva ei”, a scris Voloj într-un comunicat. „Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina, ale căror case sunt bombardate în fiecare zi. Mulți dintre ei sunt prietenii și rudele mele”.
„Deși m-am mutat în Israel în 2014, trebuie să îmi asum partea mea de responsabilitate pentru acțiunile țării”, a mai scris Voloj, care deține atât cetățenia rusă, cât și pe cea israeliană.
Yandex și sancțiunile
Motorul de căutare Yandex și pagina sa principală de știri, Yandex News, au fost cele mai utilizate portaluri în spațiul de limbă rusă pentru a accesa știri, inclusiv despre războiul din Ucraina. Dar încă de la începutul invaziei, compania a început să-și modifice algoritmii pentru a redirecționa aceste căutări spre paginile presei de stat.
Yandex, compania dezvoltată de Volj în Rusia alături de Ilya Segalovici, este o combinație de Google, Uber, PayPal, Bolt, Amazon, YouTube și multe alte afaceri online, fiind considerată „firma fanion a industriei digitale” din Federație.
În 2011 a fost listată la bursa de valori Nasdaq din Statele Unite.
Voloj a demisionat din funcția de director general al firmei și a părăsit consiliul de administrație în iunie 2022, după ce Uniunea Europeană l-a inclus pe lista de sancțiuni impuse persoanelor și firmelor care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.
La vremea respectivă, UE a scris că Yandex era „responsabilă pentru promovarea mass-mediei de stat în rezultatele căutării și pentru declasarea și eliminarea conținutului critic la adresa Kremlinului, cum ar fi conținutul legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Volozh a calificat atunci decizia UE drept „o greșeală”.
Yandex este acum în plină restructurare, proces care ar trebui să ducă la despărțirea principalele sale afaceri generatoare de venituri din Rusia, de compania-mamă, înregistrată în Olanda sub numele de Yandex NV. Restructurarea ar urma să se încheie luna aceasta sau în septembrie, relatează Reuters.
În timp ce unii oligarhi au susținut invazia lui Vladimir Putin, alții s-au pronunțat împotriva războiului dar în termeni temperați, scrie The Guardian.
Înainte de Voloj, un alt proeminent om de afaceri rus care a critica războiul din Ucraina a fost bancherul Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia. Tinkov, care trăiește de mulți ani la Londra, a renunțat anul trecut la cetățenia rusă în semn de protest.
Luna trecută, reamintește The Guardian, Marea Britanie l-a scos pe Tinkov de pe lista de sancțiuni. Anterior, bacherul argumenta că ridicarea sancțiunilor care-i fuseseră impuse i-ar putea încuraja și pe alți oligarhi ruși să critice public războiul pornit de Kremlin în Ucraina.
Prea târziu, prea puțin?
Criticile lui Voloj vin la 17 luni de la lansarea invaziei ruse, ceea ce ar putea ridica semne de întrebare față de sinceritatea declarației.
„Au existat multe motive pentru care a trebuit să tac”, a scris Voloj. „Puteți discuta despre oportunitatea declarației mele, dar nu și despre esența ei. Sunt împotriva războiului”, se arată în declarație.
Voloj a mai spus că de la începutul războiului, prioritatea sa a fost să-i sprijine pe inginerii ruși care doreau să emigreze. Se estimează că zeci de mii de experți ruși în tehnologie au părăsit țara din februarie 2022.
„Acești oameni sunt acum afară și sunt în măsură să înceapă ceva nou, continuând să impulsioneze inovația tehnologică. (...) Vor fi un atu extraordinar pentru țările în care se stabilesc”, a mai scris Voloj.