Linkuri accesibilitate

PESCO: UE face primul pas spre o armată europeană


În timpul unor aplicații militare ale NATO în România

Proiectul a fost accelerat după Brexit, însă ar putea fi încetinit de statele îngrijorate de influența pe care o va căpăta Comisia Europeană.

Înainte de întâlnirea la vârf UE care va avea loc săptămâna aceasta, 25 de state membre s-au angajat să coopereze în domeniul apărării, inclusiv în spaţiul cibernetic, mergînd spre ceea ce ar putea deveni, pe termen mediu, o autentică armată europeană, numită deocamdată Permanent Structured Cooperation (PESCO).

Proiectul unei armate europene este foarte vechi, el urcă până la relația strânsă dintre Francois Mitterrand și Helmut Kohl și a început printr-o brigadă comună franco-germană.

Proiectul a fost blocat politic, de-a lungul anilor, mai ales în urma opoziției NATO, mai precis a Washingtonului și Londrei care se temeau că o structură militară a Uniunii Europene ar duce la slăbirea Alianței Nord Atlantice - NATO.

Acum, însă, după Brexit și victoria lui Donald Trump în SUA, situația s-a modificat cu totul. Reticențele Angliei, care va ieși din UE, nu mai contează, iar Donald Trump însuși le-a cerut europenilor să facă mai mult pentru propria lor apărare.

Așa încât, miniștrii de externe ai 25 de țări din cele 28 ale UE au semnat, în cadrul reuniunii lor de luni și marți de la Bruxelles, un protocol prin care se angajează să pună pe picioare o Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un instrument menţionat în Tratatul Uniunii Europene. În afară de Marea Britanie, doar Danemarca și Malta nu participă la asta.

21 de țări din cele 25 fac parte și din NATO, cu excepția Austriei, Ciprului, Finlandei și Suediei.

„În iunie am spus că este timpul de a o trezi pe Frumoasa Adormită a Tratatului de la Lisabona: cooperarea structurată permanentă. Şase luni mai târziu se întâmplă. Salut paşii făcuţi de statele membre pentru a fonda o Uniune Europeană a Apărării. Europa nu poate şi nu ar trebui să externalizeze securitatea şi apărarea", a declarat preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, făcând referire la dependenţa UE faţă de capabilităţile militare NATO.

Sigur, nu trebuie să ne așteptăm la brigăzi operaționale transnaționale și intervenții în zone fierbinți într-un viitor apropiat. E vorba deocamdată doar de înfiinţarea unor sedii medicale ale UE, supraveghere maritimă, drone subacvatice şi securitatea cibernetică.

O decizie finală de lansare a „uniunii apărării” este așteptată la summitul din 14-15 decembrie. Proiectul a fost accelerat după Brexit, însă el ar putea în continuare fi încetinit de către unele state membre, îngrijorate la nivel politic de importanța influenței pe care o va căpăta Comisia Europeană asupra industriei militare naționale a țărilor membre. La fel, este dificil de apreciat cum va funcționa proiectul la nivel financiar și bugetar, dat fiind că în prezent majoritatea țărilor din NATO nu reușesc să atingă nivelul cerut de cheltuieli militare care să reprezinte 2% din PIB, cu atât mai mult cu cât se va impune necesitatea finanțării suplimentare a unor structuri militare proprii europene.

XS
SM
MD
LG