La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Perskov a declarat presei că în acest moment, pe agenda președintelui, nu este programată vreo întâlnire cu diplomații expulzați, acuzați de premierul britanic Theresa May că ar fi spioni. O întâlnire de acest gen ar fi desigur un nou afront al Moscovei la adresa guvernului britanic, care este convins că Rusia stă în spatele tentativei de ucidere a lui Skripal. Fostul agent dublu rus a fost otrăvit împreună cu fiica sa în 4 martie, la Salisury, în sudul Angliei, și amândoi se află în stare gravă la spital. Autoritățile ruse au negat orice amestec, iar ministerul rus de externe a anunțat că va expulza 23 de diplomați britanici, în replică. Marea Britanie a mai suspendat orice contact la nivel înalt cu Rusia și a anunțat că nici un membru al guvernului sau Casei regale nu va participa la Campionarul Mondial de Fotbal din vară, găzduit de Rusia.
Moscova, pe de altă parte, a răspuns nu numai cu decizia de a expulza la rândul ei diplomați britanici dar și cu anularea planurilor de redeschidere a consulatului britanic de la Sankt Petersbug. Totodată, au fost interzisă activitatea British Council, structură care promovează cultura britanică și schimburile culturale în străinătate.
Londra ar putea însă decide noi sancțiuni după reuniunea de marți a Consiliul național de securitate.
Luni, UE și NATO au condamant atacul împotriva lui Skripal și bănuita implicare a Rusiei. Aflată la Vașovia, cancelara germană Angela Merkel a declarat că „informații serioase arată că Rusia ar fi în spatele atacului. Este rândul Rusiei să aducă probe că nu este așa”.
La rândul său, premierul polonez Mateuș Morawiecki a declarat că „agresorul rus trebuie să înțeleagă că nu poate ataca, fără impunitate, o țară NATO”.
Luni, ministrul britanic de externe Boris Johnson a declarat că este „foarte posibil” ca atacul să fi fost comandat de președintele Vladimir Putin, afirmație respinsă de Kremlin drept „inpardonabilă”.
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a afirmat că toate acuzațiile sunt expresia unui reflex rusofob și că este datoria Marii Britanii să dovedească implicarea Rusiei, nu invers.
Experții britanici au ajuns la concluzia că împotriva lui Skripal și a fiicei sale s-a folosit un agent neurotoxic numit noviciok produs de armata sovietică în perioada Războiului Rece.
Moscova susține însă că și-a distrus toate armele chimice, motiv pentru care nu ar mai poseda acest agent neurotoxic. (IG)