Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, despre Zilele Europei în R.Moldova, sprijinul oferit de UE în vremuri de pandemie, despre pagubele uriașe suportate de cetățenii moldoveni din cauza corupției și despre miza alegerilor anticipate din 11 iulie.
Europa Liberă: Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim foarte mult că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție, tocmai când au început Zilele Europei în Republica Moldova. Eu am vă citez pe Dvs.: „Solidaritatea este pilonul pe care se bazează funcționarea Uniunii Europene, fiind aplicată în mod special și în relația cu Republica Moldova. Pandemia de coronavirus cred că a demonstrat mai mult ca niciodată că doar prin solidarizare putem să facem față oricărei provocări și să devenim și mai puternici”. Și în acest an, Zilele Europei sunt marcate pe timp de pandemie, o lună, doar online – la televiziune, la radio, în presă – o să aflăm despre acțiunile care sunt în desfășurare.
Peter Michalko: „Asta este situația și în acest an, dar sperăm sincer că foarte curând vom ieși din această situație de pandemie, acum avem vaccinul și trebuie lumea să se vaccineze. Pe de altă parte, trebuie să continuăm să respectăm măsurile de protecție ca să nu se răspândească virusul.”
Europa Liberă: Dvs. sunteți un bun exemplu, pentru că nu v-am văzut fără mască de când a izbucnit această pandemie de COVID-19.
Peter Michalko: „Sigur că sperăm să revenim la normalitate, cu vaccinarea vom putea chiar să vedem încă o dată și întâlniri, întâlniri mai mari, inclusiv pentru sărbătoarea Zilei Europei, dar până atunci vom folosi experiența anului trecut, când am avut un șir mare de activități care au ajuns, de fapt, la mai mulți oameni decât am avut speranța și poate am fost undeva și mai eficienți decât în anii de dinainte, pentru că am avut mai mult de 2 milioane de vizitatori la toate evenimentele, interviurile pe care le-am făcut împreună cu colegii mei, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, cu informare despre Uniunea Europeană, despre statele membre, despre proiecte care sunt făcute împreună în Republica Moldova, aici, pentru cetățenii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cum este să sărbătorești Ziua Europei într-o țară ca Republica Moldova, acolo unde încă societatea rămâne destul de polarizată? Asta arată și datele aproape tuturor sondajelor de opinie că opțiunile cetățenilor Republicii Moldova sunt împărțite, o parte din cetățeni văd viitorul mai aproape de Est, altă parte - mai aproape de Vest, chiar dacă numărul simpatizanților pentru opțiunea proeuropeană este în creștere, oricum societatea rămâne a fi divizată. Cum e să sărbătorești Zilele Europei într-o țară ca Republica Moldova?
Peter Michalko: „Ziua Europei este despre valorile Uniunii Europene pe care Uniunea este bazată și ele sunt valori care sunt împărtășite, împărtășite între noi și europeni, Uniunea Europeană din Republica Moldova care împărtășim respect față de principiile democrației, drepturilor omului, statului de drept și acestea stau și la baza Acordului nostru de Asociere. Eu nu cred că aici este și nu cred că trebuie să fie vreo dilemă, pentru că este ceva ce stă la baza societății moderne democratice.”
Europa Liberă: Ce trebuie să cântărească mai mult – voința politică a guvernărilor de la Chișinău, a autorităților Republicii Moldova sau interesul pe care îl are și Uniunea Europeană pentru un asemenea stat care face parte din Parteneriatul Estic și are semnat un Acord de Asociere, când e vorba despre parcursul eurointegrării?
Este important ca oamenilor să le fie dată posibilitatea să folosească potențialul mare care există în relația cu UE...
Peter Michalko: „Eu cred că ceea ce trebuie să fie decisiv este voința poporului, cetățenilor care vor să trăiască în țara care le dă toate posibilitățile, toate oportunitățile pentru a se bucura de întreg potențialul personal, profesional în viața lor și să fie un loc bun pentru ei de trăit, pentru familiile lor. Asta este cel mai important și asta este și ceea ce reprezintă Uniunea Europeană pentru cetățenii săi și ce vrem să ajutăm să existe și în țările care sunt vecine, care sunt prietene, care sunt parteneri importanți. Și cu Republica Moldova avem această relație foarte înaltă în ceea ce privește calitatea, deci, țară care este asociată la Uniunea Europeană, doar că este important ca oamenilor să le fie dată această posibilitate de către instituțiile de stat, de către cei care iau decizii să folosească acest potențial mare care există în relația noastră.”
Europa Liberă: Sunt și politicieni în Republica Moldova care insistă pe ideea că țara, aflându-se la intersecția a două mari puteri, trebuie să promoveze o politică echilibrată. Cum este înțeleasă la Bruxelles această politică echilibrată, pe care o enunță unii politicieni și mă refer, în primul rând, la Igor Dodon, cel care a condus timp de 4 ani Republica Moldova și el mereu a insistat pe ideea că ar trebui menținut acest echilibru?
Peter Michalko: „Eu nu o să fac referire la niște declarații ale persoanelor concrete, pentru că eu cred că, în principiu, relațiile noastre și cooperarea între Uniunea Europeană și Republica Moldova este pentru noi, doi parteneri, pentru toți oamenii din Republica Moldova, pentru toți cetățenii și ea nu este împotriva nimănui, este numai pentru beneficiul cetățenilor Republicii Moldova și cetățenilor Uniunii Europene, respectiv. Și aici trebuie să spun că atunci când am văzut niște momente, de exemplu, când a fost introdus embargoul din partea Federației Ruse împotriva unor produse din Republica Moldova...”
Europa Liberă: Și tocmai atunci când Republica Moldova a anunțat că e gata să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană s-a întâmplat.
Peter Michalko: „Deci, asta nu a fost nici just și nici justificat.”
Europa Liberă: O pedeapsă a Federației Ruse că Republica Moldova iese din aria de influență a acestei țări.
Peter Michalko: „Așa nu trebuie să fie, mai ales pentru că produse din Republica Moldova, inclusiv cu susținerea Uniunii Europene și datorită Acordului de Liber Schimb, cresc în calitate și sunt foarte bine vândute și cerute pe alte piețe, inclusiv pe piața Federației Ruse. Am văzut că niște loturi de vin moldovenesc tot sunt cerute în Federația Rusă. Cred sincer că cooperarea noastră deschide ușa pentru produse din Republica Moldova în întreaga lume, care ajută și calitatea producției, iar aceasta înseamnă și trebuie să însemne că mai mulți bani vin și din exporturi...”
Europa Liberă: ...și mai multe investiții pentru un produs care să corespundă standardelor, dar și mai mulți bani care se întorc în haznaua statului de pe urma realizării producției.
Peter Michalko: „Exact! Investițiile desigur depind și de calitatea sistemului de investiții, ca să fie Republica Moldova un loc sigur pentru investiții, inclusiv investițiile companiilor moldovenești, dar și străine, să fiți siguri. Și asta este, de fapt, prima întrebare a investitorilor potențiali, nu sunt taxe sau alte facturi competitive, dar este calitatea sistemului de justiție.”
Europa Liberă: Și acum piața Uniunii Europene a devenit piața nr. 1 pentru desfacerea produselor moldovenești?
70% din exporturi ajung pe piața UE, dar încă există potențial foarte mare...
Peter Michalko: „Da, 70 la sută din exporturi vin pe piața Uniunii Europene, dar trebuie subliniate două lucruri, unul este că încă există potențial foarte mare, de exemplu, îndeplinirea condițiilor pentru produse de origine animalieră va deschide posibilități de exporturi încă mai multe din Republica Moldova. Și aici instituțiile Republicii Moldova trebuie să facă acestea din lista condițiilor tehnice...”
Europa Liberă: Ca să fie incluse în Acordul de Liber Schimb, care face parte din Acordul de Asociere?
Peter Michalko: „Da! Deci, acolo e și ceea ce privește laboratoarele, ceea ce privește lucrurile care trebuie să fie făcute de către ANSA, astea sunt încă lucruri pe care le așteptăm ca această posibilitate să poată să fie deschisă. Și pe de altă parte, în timpul pandemiei s-a arătat că Acordul de Liber Schimb și piața Uniunii Europene au rămas deschise pentru produse din Republica Moldova, a ajutat economia Republicii Moldova să poată să supraviețuiască, pentru că scăderea exporturilor care s-a văzut la general a fost mult mai mică în ceea ce privește exportul către Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Și totuși, se creează impresia că Rusia nu vede cu ochi buni parcursul european al Republicii Moldova și o să citesc dintr-un comunicat de presă venit de la Ministerul de Externe, uneori vezi reacții de felul următor: „Mizăm pe faptul că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, în afară de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, mai are și alte obligațiuni internaționale în cadrul structurilor de integrare euroasiatică, fiind stat membru al Comunității Statelor Independente și beneficiind de statut de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice”. Cum trebuie înțelese aceste avertizări venite din partea Kremlinului?
Peter Michalko: „Eu cred că asta este totuși o întrebare pentru cei care au scris acest text, dar este clar că cooperarea bazată pe Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a adus deja rezultate și aduce rezultate din care beneficiază oamenii în Republica Moldova și asta arată că este calea cea potrivită.”
Europa Liberă: Sunt câteva subiecte care rămân primele în agenda celor doi parteneri - Republica Moldova și Uniunea Europeană: edificarea statului de drept, lupta împotriva corupției și un sistem judiciar independent. Se insistă foarte mult pe aceste lucruri. De ce credeți că Moldova rămâne totuși restanțieră la implementarea acestor reforme?
Peter Michalko: „De ce Moldova rămâne restanțieră? Asta cred că este întrebarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova și, desigur, a partenerilor europeni, inclusiv a Uniunii Europene – de ce interese particulare, interese care creează corupția, care au ajuns la nivelul de a controla statul, a captura și a captiva statul, de ce ele rămân și supraviețuiesc și continuă să controleze sectoare importante? De ce nu este posibil să fie investigată cauze care au fost fără precedent în ceea ce privește dauna adusă și bugetului de stat, și oamenilor?”
Europa Liberă: Vă referiți la furtul miliardului?
Cum este posibil să fie amânată ședința curții de 60 de ori?...
Peter Michalko: „Da, la furtul miliardului. Cum este posibil să fie amânată ședința curții de 60 de ori? Și aceste întrebări sunt adresate sistemului de justiție.”
Europa Liberă: Ședința de judecată în cazul Șor?
Peter Michalko: „În cazul Șor, în Curtea de Apel Cahul am văzut că acolo se pot întâmpla lucruri foarte ciudate, recent au apărut niște...”
Europa Liberă: S-au transmis niște daruri, cadouri...
Peter Michalko: „Nu vreau să comentez, nu sunt eu cel care trebuie să facă asta.”
Europa Liberă: Tot justiția trebuie să-și facă treaba.
Peter Michalko: „Dar asta este ceva ce oamenii, cetățenii au dreptul moral și deplin să știe și să aștepte de la procuratură, de la sistemul de justiție, deci judecătorii să clarifice și să decidă în aceste cazuri.”
Europa Liberă: Dvs. recent ați declarat că Republica Moldova are nevoie de un nou parlament care ar vota un guvern capabil să lupte împotriva corupției. În opinia Dvs. care ar fi miza acestor alegeri din 11 iulie?
Peter Michalko: „Cetățenii Republicii Moldova vor decide care să fie componența parlamentului viitor. Eu am spus că acest parlament trebuie să fie credibil și să susțină un guvern care va implementa programul de reforme care sunt cerute și așteptate de către cetățenii Republicii Moldova, cetățeni care merită să fie asigurați că nu vor fi furați bani de la ei și că vor fi tratați egal de către stat, de către autorități la toate nivelurile și de către sistemul de drept, inclusiv sistemul judecătoresc. În Republica Moldova, asta s-a văzut într-un recent raport al unui institut al Națiunilor Unite, în fiecare an se fură prin diferite scheme de corupție și fluxuri ilegale de bani 18-20 de miliarde de lei, asta înseamnă...”
Europa Liberă: Un miliard de euro.
Peter Michalko: „Un miliard de euro sau dolari, dar asta înseamnă 7.000 de lei de fiecare persoană, de la pensionar până la copil mic. Pentru o familie de 4 oameni asta este aproape 30 de mii de lei în fiecare an.”
Europa Liberă: E o povară financiară pentru o familie.
Peter Michalko: „Care ar fi calitatea vieții unei familii sau a unui pensionar dacă ar avea mai mult în buzunar, 30 de mii de lei sau 7 mii de lei mai mult? Eu cred că asta ar fi o schimbare pozitivă foarte semnificativă și este dreptul cetățenilor să ceară această schimbare și ea să se întâmple.”
Europa Liberă: Dle ambasador, există certitudinea ca guvernul care va rezulta în urma alegerilor parlamentare anticipate să aibă ușile deschise la Bruxelles și în alte capitale ale Uniunii Europene?
Peter Michalko: „Este clar că oamenii vor decide despre parlament și parlamentul va decide despre guvern și guvernul nou va continua să implementeze Acordul de Asociere și dorința noastră și sperăm că și a partenerilor noștri care vor fi instalați după alegeri va fi cât mai repede, cât mai mult să se implementeze ca să putem și noi cât mai mult să susținem Republica Moldova și cetățenii ei.”
Europa Liberă: Adică, alegerile sunt sita care poate să scape Republica Moldova de corupție și de oligarhie?
Peter Michalko: „Asta este fără dubii, pentru că parlamentul actual a fost produsul unui sistem electoral mixt care a fost criticat de către instituții inclusiv europene, dar și de altele, de exemplu, Comisia de la Veneția, ODIHR, dar atunci critica a fost bazată exact pe aceste riscuri care s-au întâmplat. Deci, riscul de a vedea interese particulare controlând pe unele elemente din parlament și am văzut că multe din aceste riscuri s-au adeverit, din păcate. Din păcate pentru țară, din păcate pentru cetățeni s-au adeverit.”
Europa Liberă: Republica Moldova rămâne vulnerabilă ca stat, pentru că importă resurse energetice doar din Federația Rusă. S-a vorbit mult despre nevoia diversificării resurselor energetice pe care ar trebui să le importe Republica Moldova, dar se cer bani foarte mulți. E capabil statul să argumenteze partenerilor de dezvoltare că are nevoie să-și diversifice resursele energetice?
Nevoie este și pentru securitatea energetică...
Peter Michalko: „În ceea ce privește argumentarea, aici întru totul sunt de acord, nevoie este și nevoie este și pentru securitatea energetică, deci de a nu rămâne fără aceste resurse, dar și pentru oameni, pentru că astăzi trebuie să se creeze pluralismul de resurse și după asta va fi posibil de a alege mai ieftin și asta trebuie să aducă prețuri pentru cetățeni și pentru business la nivel mai scăzut, aici în ceea ce privește susținerea, ea este, deja are loc și sunt mai multe proiecte, sigur că vedem gazoductul Iași-Chișinău...”
Europa Liberă: Dar încă nu este funcțional, nu curge gazul pe țevile lui...
Peter Michalko: „Se lucrează asupra acestui lucru și acesta trebuie să fie una dintre cele mai importante conversiuni și pe altă parte este în desfășurare proiectul mare de conectare cu energie electrică cu finanțare din partea Uniunii Europene, Băncii Europene de Investiții și Băncii Mondiale. Deci este vorba despre aproape un sfert de miliard de euro pentru finanțarea acestei stațiuni care va conecta sistemul de electricitate la cel din România, adică la Uniunea Europeană și aceste conexiuni sunt acele care vor aduce această alternativă și, în sfârșit, din aceasta vor beneficia toți cetățenii.”
Europa Liberă: Uniunea Europeană face parte din formatul de negocieri „5+2” în calitate de observator pentru reglementarea problemei transnistrene. Timpul curge repede, soluția vine foarte greu, dar ce s-ar întâmpla dacă reunificarea celor două maluri ale Nistrului ar aduce și alegătorii cu drept de vot de acolo să decidă soarta Republicii Moldova, încotro ar înclina balanța? Credeți că ar putea să încline mai mult într-o direcție?
Peter Michalko: „Eu nu cred că acum este momentul să speculăm despre niște lucruri care se vor întâmpla, pentru că procesul de negociere va aduce o soluție, soluție care în ceea ce privește forma acestei soluții este clară, asta este în fiecare an agreată de către miniștrii de externe ai tuturor statelor membre OSCE și aceasta este o soluție bazată pe suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova în hotarele internațional recunoscute și cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Deci, acesta este viitorul și Uniunea Europeană va continua participarea activă în formatul „5+2” de negocieri și vom continua și alte activități, precum programul nostru de măsuri pentru întărirea încrederii, pentru că ele sunt, pe o parte, menite de a susține oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului în viața lor, dar cu asta să fie create și condiții mai bune, inclusiv o atmosferă pentru reglementarea transnistreană.”
O soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreană...
Europa Liberă: Dar din observațiile Dvs. se apropie ziua reglementării problemei transnistrene?
Peter Michalko: „Deci, procesul continuă, ar trebui să continue și să aducă rezultate. Asta este starea de astăzi și pentru asta o să facem totul atât noi, cât și alți participanți la acest efort.”
Europa Liberă: Cum vi se pare situația presei din Republica Moldova, pentru că ați făcut un apel la salvgardarea libertății presei doar la o zi după ce jurnaliștii s-au plâns că aceasta se află în declin, inclusiv din cauza pandemiei de COVID-19?
Peter Michalko: „Suntem în săptămâna în care am avut Ziua Solidarității, pe 3 mai, și am spus și că fiecare zi trebuie să fie ziua în care ne aducem aminte de importanța libertății presei. Eu cred că presa independentă și liberă în Republica Moldova are un rol extraordinar de important, pentru că ea și-i informează pe cetățeni, dar și ține ochiul pe autorități, dacă este corect folosit banul public, dacă sunt implementate politicile publice, politicile statului așa cum trebuie. Este important și rolul presei la nivel regional, la nivel local, pentru că și acolo sunt autorități, și acolo acest rol este important, și acolo este important pentru oameni să știe ce se întâmplă acolo unde trăiesc. Pe de altă parte, asta este o garanție pentru cetățeni că ei pot fi siguri că sunt informați corect, că nu sunt dezinformați, că știți că există o mare parte a celor care se numesc presă care se ocupă de informarea incorectă a cetățenilor. Asta mai există, din păcate, există și dezinformare, și mass-media care este dependentă politic. Aceasta este una dintre părțile sistemului oligarhic care a ținut în stare captivă atât de lung timp.”
Europa Liberă: Rareori în presă au apărut și criticile politicienilor la adresa șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău. V-au afectat aceste săgeți cu critici îndreptate în direcția Dvs.?
Peter Michalko: „Vorbiți despre mine acum?”
Europa Liberă: Da.
Peter Michalko: „Nu cred că eu am fost primul, dar eu întotdeauna am spus că întotdeauna voi spune lucrurilor pe nume și cu parteneri politici, noi vorbim cu toți partenerii politici, și nu numai politici, dar și cu parteneri în ceea ce privește economia, în ceea ce privește sfera socială, societatea civilă, întotdeauna am spus că voi fi sincer, acesta este rolul meu, pentru că cu relația la nivel foarte înalt, asta este relația de asociere, există angajamente care trebuie să fie îndeplinite, și nu numai pentru noi ca să spunem că au fost îndeplinite, dar pentru cetățeni, ca ei să simtă impactul pozitiv, beneficiul din această implementare, că au devenit realitate niște standarde europene, s-a îmbunătățit viața, s-a îmbunătățit poziția lor ca cetățeni către autorități, de exemplu, că sunt respectați când vin la vreo instituție pentru a rezolva ceva, că este respectat dreptul lor de consumatori etc. Deci, toate aceste lucruri, inclusiv dezvoltarea economiei, crearea locurilor de muncă sau majorarea salariilor, toate astea să fie simțite de către oameni. Și noi, inclusiv eu întotdeauna vorbesc întâi cu partenerii, dar îmi este foarte important dacă lucrurile nu se schimbă să spun pe nume și public și este important, pentru că asta asigură ca cetățenii să înțeleagă și vedem că cetățenii înțeleg mult mai multe acum și sunt informați mult mai bine despre ce înseamnă Uniunea Europeană, ce face Uniunea Europeană pentru ei, care este cooperarea noastră cu Republica Moldova, care sunt proiectele pe care le desfășurăm, care sunt cele pe care le oferim și am putea să le desfășurăm, dar ne trebuie deschidere din partea autorităților Republicii Moldova și sper că acest rol a fost apreciat și este apreciat de către cetățenii Republicii Moldova care urmăresc ceea ce spun eu sau care sunt pozițiile Uniunii Europene.”
Europa Liberă: În câteva luni, se încheie mandatul Dvs. și șederea în Republica Moldova. În aceste zile s-a discutat foarte mult cine o să vă ia locul.
Peter Michalko: „Aceste lucruri sunt decise pe cale diplomatică și anunțul respectiv va fi făcut la timpul potrivit.”
Europa Liberă: Cum vedeți Republica Moldova în următorii 5, în următorii 10 ani și credeți că va fi totuși spusă această perspectivă clară și pentru statele din aranjamentul Parteneriatului Estic, dacă pot să meargă la Bruxelles cu o cerere pentru a deveni membri ai Uniunii Europene?
Peter Michalko: „Dvs. știți că eu de mulți ani sunt legat prin relații de cooperare cu Republica Moldova și am văzut mai multe momente ale acestei întrebări, acestei situații, acestei așteptări de perspectivă, deci însă o dată: Republica Moldova are șansa care este legată la momentul actual cu Acordul de Asociere, de a folosi potențialul acestui Acord pentru a introduce standardele europene, de a crește economia, de a atrage investiții, de a crește salariile, de a îmbunătăți infrastructura și astea trebuie folosite din plin. Și dacă ați văzut alte țări care au trecut, pentru că toate țările, inclusiv cele care au devenit membre ale Uniunii Europene sau sunt pe cale de a deveni, ele au trecut prin faza de Acord de Asociere și este important ca această fază să fie îndeplinită.”
R.Moldova are șansa de a folosi potențialul Acordului de Asociere pentru a introduce standardele europene, de a crește economia...
Europa Liberă: Dvs. cunoașteți bine psihologia cetățenilor Republicii Moldova, mentalitatea acestei societăți. Dacă ați fi cetățean al Republicii Moldova, pentru ce ați vota la alegeri, nu pentru cine, pentru ce v-ați da votul?
Peter Michalko: „Eu nu sunt cetățean al Republicii Moldova, nu pot să spun ce ar fi în cazul acesta, fiindcă astea ar fi speculații, dar eu cred că asta este ceea ce și aud de la cetățeni, de la prieteni, de la cei cu care mă întâlnesc, fiindcă eu călătoresc prin țară și prin regiuni și în fiecare loc eu întâlnesc oameni care vor același lucru – viață mai bună, care este bazată pe respectul pentru ei de către instituțiile statului, pentru că cetățenii sunt cei care trebuie să fie respectați, că-s stăpâni în țara lor și așteaptă că vor avea standarde de viață mai bune în ceea ce privește respectul din partea autorităților, în ceea ce privește funcționarea instituțiilor de stat pentru ei, inclusiv sistemul de justiție, inclusiv dreptul de a fi liberi de corupție și standarde economice, în ceea ce privește banii pe care îi primesc în orice formă, deci salariu sau pensie și încă o dată: vedem că acești bani sunt, dar ei sunt luați, furați de la oameni. Și sigur că îmbunătățirea infrastructurii tot este o așteptare și pentru asta eu cred că oamenii și vor, și au arătat în alegerile prezidențiale voința lor pentru schimbare în acest sens, această voință a fost exprimată foarte, foarte puternic.”
Europa Liberă: Ar putea să se deosebească mult Moldova de peste 10 ani de Moldova de astăzi?
Peter Michalko: „Ar putea să se deosebească foarte mult! Eu pot să vă spun acest lucru, eu trăind într-o țară care s-a schimbat foarte mult în 10 ani, a trecut un drum de transformare foarte profund și calitatea vieții în țara mea din care provin, Croația, s-a schimbat foarte mult – au crescut salariile, se schimbă infrastructura, Produsul Intern Brut a crescut foarte mult. Da, da, se poate! Schimbarea poate să fie foarte mare!”
Europa Liberă: Și despre disputa asta în Republica Moldova – ce se sărbătorește pe 9 mai: Ziua Europei sau...
Peter Michalko: „Cum am spus de mai multe ori, asta nu este dilema și nu trebuie să se discute. Fiecare zi trebuie să fie ziua în care ne aducem aminte de lupta împotriva nazismului, împotriva fascismului, asta a fost victoria întregii Europe și Uniunea Europeană este bazată pe această victorie asupra tragediei care a fost pe continentul nostru și Ziua Europei de aceea este în mod firesc ziua pe care o sărbătorim și dacă cineva face din acest fapt că aici se sărbătorește pe 9 mai, pentru că știți că în Europa este pe 8 mai Ziua Victoriei, pe 9 mai - Ziua Europei, asta ar fi o dilemă falsă.”
Europa Liberă: Deci, politicienii, uneori, fără să-și dea seama, aduc această dilemă - Ziua Europei vs. Ziua Victoriei?
Peter Michalko: „Nu cred că ei nu-și dau seama, eu cred că ei se folosesc de oameni și vor să-i aducă pe oameni într-o dilemă falsă, asta, de fapt, este geopolitizarea calendarului, dacă doriți. Într-un an sunt numai 365 de zile și în fiecare zi ceva s-a întâmplat în istorie și ar fi o dilemă falsă să punem una asupra alteia, dacă ambele sunt importante. Și cred că numai așa, când pur și simplu vom accepta asta și nu vom da importanță acestor dileme false vom putea să privim în viitor, pentru că trebuie să privim în viitor, acolo este viitorul nostru și viața noastră.”
Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și felicitări cu prilejul acestei zile importante, Zilei Europei și vă mai așteptăm și cu alte ocazii în studioul Europei Libere de la Chișinău.”
Peter Michalko: „Mulțumesc foarte mult pentru invitație!”