Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Respingem cu totul ideea că am fi încercat să intervenim în deciziile judiciarului moldovean”


La dezbaterea asupra situației din Moldova în Parlamentul de la Strasbourg la 5 iulie 2018
La dezbaterea asupra situației din Moldova în Parlamentul de la Strasbourg la 5 iulie 2018

Un interviu cu raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova pe tema reacțiilor critice ale Chișinăului față de rezoluția de la Strasbourg.

Un interviu cu raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova Petras Auštrevičius
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:33 0:00
Link direct


Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Petras Auštrevičius, s-a numărat printre europarlamentarii cei mai „vizibili” la dezbaterea de săptămâna trecută din legislativul UE provocată de invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului și alte evoluții moldovene percepute în mod negativ de partenerii europeni. La aproape o săptămână de la discuțiile încununate cu o rezoluție în care se cere neacordarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, Europa Liberă l-a întrebat telefonic pe dl. Austrevicius ce părere are despre reacțiile criticile venite între timp de la Chișinău.

Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius

Petras Auštrevičius: „Trebuie să recunosc că eu și mulți colegi de-ai mei am fost foarte dezamăgiți de comentariile pe care le-am auzit de la Chișinău, în special de la reprezentanții coaliției de guvernare, privitoare la rezoluția și dezbaterile din Parlamentul European de joia trecută. Noi nu am avut nici o intenție să intervenim în treburile și procedurile juridice din tribunalele moldovenești. Câtuși de puțin!

În schimb, din păcate, am avut o mulțime de motive să ne exprimăm îngrijorarea și dezamăgirea despre modul cum judiciarul moldovean, într-o anume privință, a luat deciziile legate de invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului.

Respingem cu totul ideea că am fi încercat să intervenim în deciziile judiciarului moldovean...

Într-un fel, acesta este un exemplu de încălcare a domniei legii, de neabordare rațională (a unei chestiuni), un exemplu de decizie foarte părtinitoare. Mai ales că mai înainte, asemenea cazuri nu au mai fost judecate și nu s-au mai luat asemenea decizii.

De aceea, respingem cu totul ideea că am fi încercat să intervenim în deciziile judiciarului moldovean. Nici vorbă! Problema de care vorbim noi este absența domniei legii, lipsa independenței judiciarului și de fapt nefuncționarea judiciarului moldovean.”

Europa Liberă: Unii din cei care urmăresc evoluțiile de la Chișinău sunt mirați mai ales de tonul dur al reacțiilor oficiale moldovenești. Au mai fost momente tensionate în relațiile dintre UE și Moldova, dar parcă asemenea declarații aspre din partea guvernanților moldovenilor la adresa UE n-au mai fost. De ce s-au supărat așa de tare?

Petras Auštrevičius: „Eeste un aspect foarte interesant, acesta. De fapt suntem foarte surprinși de reacția Chișinăului... Ar putea fi o explicație, anume că elitele conducătoare din Moldova vor să găsească pe cineva care să răspundă pentru administrarea

Ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovați ar trebui să amelioreze judiciarul ...

proastă și situația total haotică creată în justiție și politică în urma deciziilor incredibile ale instanțelor moldovene. Cred că ei caută un țap ispășitor în exterior, dau vina pe influențe străine și amestecuri străine în politica moldoveană, iar asta este total greșit. Ar trebui să se concentreze asupra lor înșiși, ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovați ar trebui să amelioreze judiciarul, să asigure domnia legii și procedurile democratice.”

Europa Liberă: De la Chișinău se aud voci care avertizează că „duritatea” reacției UE la criza alegerilor va arunca Moldova în brațele Rusiei...

Petras Auštrevičius: „Auzim des acest argument, că va avea câștig de cauză geopolitica, iar influența estică va crește, dar există și un scenariu B: anume, că însăși coaliția de guvernare, care se declară pro-europeană, va pierde încrederea oamenilor. Eu nu cred că moldovenii sunt încântați de situația politică și de rezultatele activității guvernului, cel puțin până acum.

Nu cred că sunt încântați de starea democrației în Moldova. Iar a acuza UE că este prea dură, prea „necondițională” față de Moldova este total greșit. Trimițând un mesaj puternic elitelor conducătoare moldovene, noi urmărim, cum am mai spus, să avem un parteneriat adevărat, un dialog. I-aș sfătui (pe liderii Moldovei) să nu mai acuze și să nu mai caute țapi ispășitori, să se concentreze asupra reformelor, și să aibă un dialog autentic cu instituțiile UE. Și vreau să subliniez încă o dată că de data aceasta toate instituțiile UE: Consiliul, Comisia și Parlamentul European au o poziție comună foarte puternică.”

Europa Liberă: Unii moldoveni total pro-UE spun acum: „v-am spus noi să nu vă jucați cu Plahotniuc, să nu-l luați în brațe, e vina voastră ce se întâmplă acum”... Nu ați exagerat, oare, cu realpolitik?

Petras Auštrevičius: „Noi suntem nevoiți să respectăm realitatea politică din Moldova. Trebuie să conlucrăm cu actuala guvernare, pentru că este aleasă legitim și are toate puterile pe teren, dar vreau să fac o precizare importantă: la începutul lunii iunie, 2017,

Am indicat foarte limpede că nu vom fi „necondiționali” în ce privește evoluțiile politice din Moldova...

am emis un comunicat comun al Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, privind condiționalitățile ce trebuie îndeplinite înaintea furnizării oricărei asistențe macrofinanciare pentru Moldova. Iar spunând acele lucruri, cred că am indicat foarte limpede că nu vom fi „necondiționali” în ce privește evoluțiile politice din Moldova. De aceea cred că argumentul (că am fi fost prea blânzi cu guvernanții) nu este valabil. Este o abordare diferită, cel puțin din 2017, când am intrat pe o nouă „linie” politică, una serioasă și sustenabilă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG