Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Situația politică din R. Moldova este îngrijorător de proastă” (VIDEO)


Petras Austrevicius la Conferința pe tema combaterii corupției, la Chișinău
Petras Austrevicius la Conferința pe tema combaterii corupției, la Chișinău

Un interviu cu europarlamentarul lituanian din grupul ALDE.

Moldova ar trebui să se lase inspirată de exemplul Georgiei, spune într-un interviu cu Europa Liberă europarlamentarul Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al R. Moldova cu UE. „Și ei au oligarhi, și acolo media este manipulată și există propagandă, dar politic și economic Georgia este mai stabilă”, mai arată europarlamentarul lituanian care subliniază că UE nu tratează Moldova ca pe o piață, ci ca pe un stat. „Ca atare, pentru UE criteriile politice și democratice sunt poate mai importante decât cele economice”, mai spune europarlamentarul lituanian (ALDE). Un interviu pe această temă realizat de corespondenta noastră la Strabourg.

Un interviu realizat la Strasbourg cu europarlamentarul Petras Auštrevičius
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule Austrevicius, raportul Dvs adoptat de Parlamentul European în noiembrie a recomandat ca: 1) banii să nu mai ajungă la guvern, ci la partenerii din societatea civilă, la autoritățile locale și la mass-media independentă; 2) dl Năstase să își primească mandatul de primar și 3) justiția să fie independentă. Dar eu vă întreb: cum este posibil ca banii UE să nu ajungă în țară prin guvern?

Petras Auštrevičius: „Ați atins un subiect foarte important. Datorită concluziilor, mai degrabă critice și nu foarte pozitive ale raportului nostru, ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea, înrăutățirea criteriilor politice și democratice din Moldova, și aici mă refer la situația societății civile, la independența presei, a justiției, la lupta împotriva corupției. Am decis ca, potrivit deciziei pe care am luat-o cu privire la Moldova în 2017, atâta vreme cât în țară nu sunt respectate criteriile democratice, care nu sunt nimic special, sunt absolut normale, și le putem regăsi în orice țară europeană, asistența macro-financiară UE nu poate fi acordată. Aceasta înseamnă că nu vom transfera cele 100 de milioane de euro către Banca Centrală din Moldova.

Petras Auštrevičius: „Situația politică din R. Moldova este îngrijorător de proastă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:52 0:00

Am spus însă: OK, nu suntem mulțumiți de ceea ce face guvernul. Dar nu putem lăsa societatea civilă și ceilalți actori care creează mediul democratic în Moldova fără niciun fel de susținere. Banii vor merge la ONG-uri, la media independente, banii vor merge către proiecte locale care îmbunătățesc viața comunităților locale: la construcția de poduri, de școli noi sau la renovarea de școli, la renovarea sistemului de încălzire. Banii pot fi transferați direct către administrațiile locale, este un program special de asistență doar pentru aceste categorii de parteneri. Pentru presă banii vor veni pe alte căi”.

Europa Liberă: Ați cerut publicarea rapoartelor Kroll referitoare la frauda bancară. Credeți că se va întâmpla asta?

Petras Auštrevičius: „Ambele rapoarte sunt foarte importante. Cred că trebuie să fie făcute publice cel puțin părțile din raport unde se prezintă concluziile pentru ca populația să vadă că se caută adevărul, că autoritățile își doresc să se facă dreptate și că cei care sunt responsabili plătesc în fața justiției. Cred că este un lucru care se poate face, iar consecințele vor fi pozitive, căci nu vor mai fi temeri în societate că guvernul nu ține lucrurile sub control, că banii dispar din bănci și că cine îi fură nu este tras la răspundere.

Nu cerem doar publicarea rapoartelor Kroll, ci și aducerea responsabililor în fața justiției...

De ce e nevoie să publicăm acest raport? Pentru a întări încrederea în justiție. Vrem ca cei care sunt responsabili să răspundă în fața justiției. Cine a plătit banii aceștia? Cetățenii! Banii au fost plătiți din bugetul de stat! De aceea noi cerem condamnarea făptașilor, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Orice întârziere nu este bună pentru construirea încrederii în structurile statului. Deci nu cerem doar publicarea rapoartelor Kroll, ci și aducerea responsabililor în fața justiției.”

Europa Liberă: Cereți în raport repunerea în drepturi a dlui Năstase, care a fost ales să fie viitorul primar al Chișinăului. Ce șanse sunt ca acest lucru să se întâmple?

Petras Auštrevičius: „Aceasta a fost una dintre cele mai misterioase povești din istoria recentă a Moldovei. Nu este o poveste frumoasă. Considerăm că acesta este un exemplu de nedreptate, am fost foarte șocați cu toții, când am văzut trei instanțe confirmând verdictul uneia, până la decizia finală, care au decis ca Năstase nu poate fi primar, după ce a fost ales de către cetățeni. Oamenii au rămas, și în acest caz, cu impresia de injustiție, nesiguranță, iar comunitatea internațională a văzut cum opoziției și se răpește o șansă. Acesta este un precedent rău în istoria modernă a Moldovei. Ar trebui să facem ce trebuie pentru a nu repeta aceste greșeli.”

Europa Liberă: În paralel cu raportul pentru Moldova, Parlamentul European a adoptat și raportul pentru Georgia. Cum se situează cele două țări din Parteneriatul Estic? Putem face o comparație?

Petras Auštrevičius: „Georgia și Moldova sunt partenerii noștri. Moldova trebuie să înțeleagă că noi apreciem foarte mult această relație, că ne dorim stabilitate și un viitor comun. În 2014 Moldova era cu mult înaintea Georgiei. Era descrisa ca un partener exemplu. Ce s-a întâmplat între timp este că Georgia a depășit Moldova, pentru că în ciuda unor discrepanțe și căderi, Georgia continuă să avanseze în toate sensurile. Și ei au oligarhi, și acolo media este manipulată și există propagandă, dar politic și economic Georgia este mai stabilă, stă mai bine ca Moldova. Și economia Moldovei s-a redresat, reforma bancară este un lucru pozitiv. Dar situația politică este îngrijorător de proastă. Noi nu tratăm Moldova ca pe o piață, ci ca pe un stat. Ca atare, pentru UE criteriile politice și democratice sunt poate mai importante decât cele economice.”

XS
SM
MD
LG