Linkuri accesibilitate

Petru Culeac: „Lucrurile ar fi arătat mai grav, dacă nu ar fi existat susținerea din partea Fundației Soros Moldova...”


Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova
Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova

În cei 30 de ani de la înființare, Fundația Soros Moldova, parte a grupului Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, create de filantropul George Soros, a avut o contribuție greu de subestimat sau de blamat – cum se încearcă acum într-un mod tot mai strident – în devenirea democratică a R. Moldova.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, spune că cei 30 de ani de activitate ai acestei fundații în Republica Moldova „înseamnă și o schimbare de mentalitate, o schimbare de viziune”.

Potrivit directorului, „datorită investițiilor lui George Soros și a activităților Fundației Soros Moldova, noi am reușit să generăm optimism și mai mult curaj, am reușit să sporim spiritul de participare civică al cetățenilor și, în special, al tinerilor cu care noi am lucrat foarte mult”.

Alte declarații, pe scurt:

Despre pericolele la adresa democrației în Republica Moldova: Există amenințări hibride din partea statelor cu înclinații autoritare, riscuri de genul acesta întotdeauna au existat, acum sunt mai mari ca niciodată și este foarte important ca societatea moldovenească să înțeleagă aceste riscuri, să dea dovadă de unitate și înțelegere acolo unde lucrurile, desigur, pot fi înțelese, dar, în același timp, trebuie să depunem cu toții eforturi pentru a nu ceda în fața acestor riscuri.

Despre cum a evoluat clasa politică: Cu timpul și politicienii au devenit mai abili, unii mai abili în a răspunde necesităților populației. Alții, din păcate, au devenit mai abili în a manipula sau a-și manifesta cinismul și au devenit mai abili în tot felul de activități corupte, cunoaștem cu toții și astfel de exemple.

În ziua de azi, iarăși, pe de o parte, ne bucurăm foarte mult să vedem politicieni care au drept prioritate nevoile populației, au drept prioritate schimbările pozitive care sunt necesare în societate, dar, în același timp, vedem politicieni corupți, vedem politicieni puși pe căpătuială, cinici, care își poartă de grijă doar lor și, fără niciun fel de rușine, manipulează opinia publică, manipulează oamenii sărăciți, dar, iarăși, e și asta parte a unui proces politic.

Despre atacurile împotriva fundației: Politicienii care sunt nemulțumiți de Soros, dușmanii democrației, dușmanii societății deschise nu vor să aibă de-a face cu o societate care înțelege lucrurile, nu vor să aibă de-a face cu oameni educați, pentru acei dușmani ai democrației este important ca societatea să fie cât mai neinformată, cât mai needucată, pentru că atunci ei vor putea să manipuleze mai departe, ei vor putea mai departe să multiplice tot felul de informații false, totul în serviciul scopurilor lor obscure și dubioase.

Europa Liberă: Dle Petru Culeac, Fundația Soros Moldova este de-o seamă aproape cu Republica Moldova ca stat. Care au fost prioritățile fundației de la început, cum au evoluat și ce priorități, preocupări-cheie îmbrățișează acum fundația?

Petru Culeac: Într-adevăr, Fundația Soros Moldova este de-o seamă cu Republica Moldova. Într-adevăr, acum 30 de ani era creată fundația ca o expresie, ca o materializare a viziunii lui George Soros, care a ținut să vină în ajutorul societății moldovenești pentru a-i ajuta pe moldoveni să depășească acele provocări cu care se confrunta statul nostru în anii ‘90, dar și ulterior în procesul de democratizare a societății. Fundația Soros este și acum alături de Republica Moldova, venind în ajutorul cetățenilor și investind foarte mult, în primul și în primul rând, în oameni.

Dar dacă e să vorbim despre prioritățile noastre, ele, într-adevăr, s-au schimbat de-a lungul timpului.

La începuturi am investit foarte mult în domeniul educației, în domeniul susținerii cercetătorilor, oamenilor de știință, învățământului în general, am acordat o mare atenție oamenilor de artă, oamenilor de cultură, ulterior ne-am focusat pe așa priorități, precum reformarea domeniului de justiție, anticorupție, sănătate publică. Respectiv, noi totdeauna încercam să găsim domeniile unde nu lucrează alți donatori, unde vedem probleme presante cu care se confruntă statul și unde este nevoie de susținere.

Ne bucurăm foarte mult că am avut posibilitatea să dezvoltăm parteneriate cu instituțiile statului de fiecare dată când exista deschidere pentru astfel de parteneriate. Am cooperat cu foarte multe organizații ale societății civile în tot acest răstimp, pentru că, într-un final, datorită cooperării strânse cu cei mai activi oameni din societate, cu cele mai active ONG-uri din Republica Moldova, cu instituțiile statului am reușit să obținem acele reforme, acel progres, acea mișcare înainte pe care cu toții ne-o dorim.

Europa Liberă: Din punctul dvs. de vedere, ce au însemnat pentru Republica Moldova cei 30 de ani de activitate a Fundației Soros Moldova?

Petru Culeac: Nu putem subestima importanța investiției pe care a făcut-o George Soros în Republica Moldova și importanța activităților desfășurate de Fundația Soros Moldova.

În primul și în primul rând, cred că această investiție a însemnat posibilitatea de creare de oportunități pentru acest stat. Noi am reușit să mișcăm lucrurile înainte în domenii-cheie, așa cum spuneam, acolo unde era nevoie de intervenție, unde era nevoie de schimbare.

Acești 30 de ani înseamnă și o schimbare de mentalitate, o schimbare de viziune. Cred că toți cei cu care am cooperat noi în toți acești ani au reușit să înțeleagă importanța luptei cu injustiția, cu sărăcia, cu necunoașterea. În toți acești ani am reușit să deschidem noi orizonturi pentru cei care voiau să contribuie la schimbarea necesară.

Dincolo de toate, eu cred că foarte important este să menționăm că, datorită investițiilor lui George Soros și a activităților Fundației Soros Moldova, noi am reușit să generăm optimism și mai mult curaj, am reușit să sporim spiritul de participare civică al cetățenilor și, în special, al tinerilor cu care noi am lucrat foarte mult. Cred că acestea ar fi doar câteva din principalele efecte despre care am putea să vorbim, dar, desigur, rezultatele sunt mult mai multe.

Eu cred cu fermitate că lucrurile ar fi arătat mult mai grav, dacă nu ar fi existat susținerea din partea lui George Soros și a Fundației Soros Moldova.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Europa Liberă: Da, și o întrebare în acest context – cât de rezistentă la schimbările promovate de fundație s-a dovedit a fi societatea Republicii Moldova, dacă e să privim înapoi de-a lungul celor trei decenii?

Petru Culeac: Societățile, în general, noi, oamenii, de multe ori ne pomenim în fața unor perioade foarte dificile, când, în paralel cu optimismul și cu dorința de schimbare, curajul de a schimba lucrurile spre bine, există și inerție, există și reticență de a schimba ceva din partea altor exponenți ai societății.

În societate totdeauna, mi se pare, există această frământare sau luptă continuă de idei: cum trebuie să aibă loc schimbarea? Și da, într-adevăr, a existat și rezistență, da, existau multe voci care spuneau că altfel trebuie lucrurile să se întâmple.

Nu aș putea zice că a existat o opoziție totală față de schimbare. Așa cum ziceam, noi ne bucurăm foarte mult că am avut parteneri de nădejde cu care am putut lucra, dar au existat și voci critice și atunci când aceste critici erau constructive, noi am avut deschiderea să intrăm în dialog, în dezbatere cu acei care aveau alte opinii și asta am încurajat întotdeauna: lupta de idei și dialogul deschis, și respectul reciproc.

În același timp, existau și voci foarte critice și puțin constructive, care criticau doar de dragul criticatului sau mai existau și tot felul de exponenți politici de cele mai dese ori care veneau cu tot felul de teorii conspiraționiste, dar am încercat să nu atragem atenția la acele voci care doar voiau să saboteze sau să ne împiedice să încercăm să promovăm reformele sau să încercăm să promovăm schimbarea spre bine.

Europa Liberă: Fundației Soros Moldova îi place să spună că viziunea sa e să rămână „un far al democrației.” Vorbind în termeni generali, câte astfel de faruri a replicat fundația în Republica Moldova în cei 30 de ani de activitate?

Petru Culeac: Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a veni în ajutorul Republicii Moldova, a societății moldovenești. Datorită eforturilor Fundației Soros – și aici cred că nu voi exagera – au fost puse bazele unei societăți civile durabile.

Datorită suportului nostru au fost create organizații importante ale societății civile, precum Centrul „Contact”, de exemplu, sau Centrul de Artă Contemporană, centrele educaționale „Pas cu pas”, „Pro Didactica” și multe alte organizații, care sunt și astăzi active, lucrează zi de zi și contribuie la schimbările spre bine în această societate.

Noi ne bucurăm să vedem că există mai multe astfel de faruri, care luminează și contribuie la consolidarea democrației în Republica Moldova.

Europa Liberă: Vede sau nu echipa fundației, dle Culeac, pericole pentru democrația din Republica Moldova?

Petru Culeac: Democrația nu este ceva care poate fi atins definitiv, deci nu este un obiectiv la care ai ajuns și, uite, astăzi deja noi putem spune că avem o democrație perfectă și, gata...

Europa Liberă: E o bătălie continuă, să înțelegem?

Petru Culeac: E un proces, într-adevăr, și, da, cu toții ne-am dori să vedem lucrurile fiind într-o stare perfectă, dar, din păcate, lucrul acesta este imposibil și noi tindem spre mai bine, tindem spre îmbunătățirea lucrurilor.

Vedem că Republica Moldova se confruntă încă cu un număr foarte mare de provocări – mai noi, mai vechi, riscuri – și încercăm să ajutăm la schimbări mici, schimbări treptate, care în sumă se adună și, într-un final, alcătuiesc acea schimbare spre bine despre care tot vorbim.

Eu cred că progresul nu poate fi obținut peste noapte, oricât de mult ne-am dori noi acest lucru, rareori se întâmplă schimbările acestea atât de brusc și reușit, dar prin pași mici pot fi obținute aceste schimbări și atunci eu cred că sunt și mai durabile. Spre asta tindem cu toții.

Eu cred că este important că fundația încearcă să încurajeze optimismul acesta sănătos sau realismul, curajul și dorința de a încerca în pofida tuturor greutăților, de a încerca în pofida tuturor vocilor care zic că nu este posibil, că nu e acum momentul potrivit, încercăm să fim alături de cei care cred că, totuși, lucrurile pot fi schimbate spre bine.

Europa Liberă: Întrebarea era – dacă există sau nu pericole la adresa democrației moldovene?

Petru Culeac: Riscuri totdeauna există pentru orice sistem. Acum, mai ales, vedem foarte-foarte multe riscuri legate de războiul care este în vecinătatea noastră.

Există amenințări hibride din partea statelor cu înclinații autoritare, riscuri de genul acesta întotdeauna au existat, acum sunt mai mari ca niciodată și este foarte important ca societatea moldovenească să înțeleagă aceste riscuri, să dea dovadă de unitate și înțelegere acolo unde lucrurile, desigur, pot fi înțelese, dar, în același timp, trebuie să depunem cu toții eforturi pentru a nu ceda în fața acestor riscuri.

Democrația, într-adevăr, e un fenomen destul de fragil și vedem cât de susceptibilă este în fața a tot felul de astfel de riscuri și amenințări.

Europa Liberă: Dle Culeac, care au fost cei mai complicați ani pentru Fundația Soros Moldova? În ce măsură guvernările moldovene ce s-au perindat în toți acești ani au încurajat, susținut sau, dimpotrivă, au pus presiune sau bețe în roate activității fundației?

Petru Culeac: Eu cred că și deschiderea autorităților față de cooperarea cu Fundația Soros Moldova a fluctuat sau a fost diferită în diverse perioade de timp. Uneori exista mai multă deschidere, alteori mai puțină, dar întotdeauna ne-am bucurat să găsim parteneri în diverse instituții. Nu neapărat la cel mai înalt nivel, noi am căutat să stabilim un dialog cu diverși reprezentanți ai autorităților și ne-am bucurat să găsim astfel de parteneri.

„Pentru niște actori politici autoritari, societatea deschisă este foarte periculoasă, pentru că le amenință puterea, le amenință dorința de manipulare.”

Este evident că, atunci când la guvernare existau forțe politice cu înclinații autoritare, ei nu erau foarte deschiși pentru cooperare cu Fundația Soros Moldova, dimpotrivă, poate încercau să ne atace cu orice instrumente posibile, dar fără prea mult succes, aș zice eu, pentru că lumea, societatea înțelege foarte bine de ce acești actori politici cu înclinații autoritare făceau acest lucru – pe ei îi neliniștește, îi îngrijorează sau îi amenință conceptul de societate deschisă, pentru niște actori politici autoritari, societatea deschisă este foarte periculoasă, pentru că le amenință dorința sau puterea, le amenință dorința de manipulare, le amenință status-quo-ul și controlul pe care ei încearcă să-l construiască în societate.

Noi optăm pentru o societate care are curajul să-și înfrunte propriile decizii, să-și asume responsabilitate pentru aceste decizii, o societate care este gata să analizeze critic atât problemele, cât și succesele pe care le înregistrează. Iată de ce acești autoritari sau acești politicieni, sau actori politici autoritari se tem de conceptul de societate deschisă și nu sunt foarte-foarte deschiși pentru cooperare. Dar noi, cum am zis, ne bucurăm de fiecare dată când găsim parteneri în instituțiile de stat, indiferent de nivelul acestora.

Europa Liberă: Dar cum considerați că a evoluat clasa politică moldoveană ca rezultat al promovării de către fundație a principiilor bunei guvernări?

Petru Culeac: Clasa politică moldovenească este și ea într-un proces continuu de creștere și de învățare. Uitați-vă, chiar de la începutul anilor ’90 Republica Moldova avea o clasă politică, care, de fapt, era o emanație a fostei nomenclaturi sovietice în mare parte. Da, existau și politicieni curajoși, care nu erau neapărat exponenții fostului sistem politic, dar care de multe ori nu aveau experiența necesară sau erau poate prea idealiști și din cauza aceasta au pierdut multe din bătăliile care s-au dat pe atunci.

Cu timpul și politicienii au devenit mai abili, unii mai abili în a răspunde necesităților populației. Alții, din păcate, au devenit mai abili în a manipula sau a-și manifesta cinismul și au devenit mai abili în tot felul de activități corupte, cunoaștem cu toții și astfel de exemple.

„Vedem politicieni corupți, puși pe căpătuială, care își poartă de grijă și, fără niciun fel de rușine, manipulează oamenii sărăciți.”

În ziua de azi, iarăși, pe de o parte, ne bucurăm foarte mult să vedem politicieni care au drept prioritate nevoile populației, au drept prioritate schimbările pozitive care sunt necesare în societate, dar, în același timp, vedem politicieni corupți, vedem politicieni puși pe căpătuială, cinici, care își poartă de grijă doar lor și, fără niciun fel de rușine, manipulează opinia publică, manipulează oamenii sărăciți, dar, iarăși, e și asta parte a unui proces politic.

Cu regret, constatăm că mulți dintre acești politicieni corupți încă scapă de pedeapsă și această impunitate, din păcate, alimentează și mai departe astfel de practici. Știu că întreaga societate este în așteptarea justiției, cu toții vrem să vedem justiția funcționând și răsplătind pe bună dreptate pe cei care au încălcat legislația. Iarăși, uitându-mă în viitor, sper că vor fi mai mulți politicieni onești, politicieni care să aibă toate abilitățile și toate capacitățile necesare pentru a conduce eficient un stat și mai puțini politicieni corupți și cinici.

Europa Liberă: O anumită parte a clasei politice nu și-a ascuns atitudinea bolnăvicioasă față de Fundația Soros, programele acesteia și față de beneficiarii programelor. Eticheta „sorosist” a devenit oarecum de ocară, de blam pe anumite segmente din societatea moldoveană. Cum le răspundeți acestora?

Petru Culeac: Atunci când ei încearcă să multiplice astfel de teorii conspiraționiste, noi încercăm să le răspundem prin fapte sau prin date, cifre despre rezultatele noastre, despre impactul pe care activitățile fundației l-au generat.

Uitați-vă, în acești 30 de ani ce a făcut fundația: noi am oferit burse studenților, elevilor, cercetătorilor. De ce acest lucru îi deranjează pe politicienii care sunt nemulțumiți de Soros? Deranjează, pentru că ei înțeleg foarte bine că aceste burse au ajutat sau au contribuit la sporirea nivelului de educație, sporirea nivelului de înțelegere a lucrurilor în societate. Datorită eforturilor fundației, lumea a început să înțeleagă un pic mai bine ce se întâmplă.

Politicienii despre care dvs. vorbiți, dușmanii democrației, dușmanii societății deschise nu vor să aibă de-a face cu o societate care înțelege lucrurile, nu vor să aibă de-a face cu oameni educați, pentru acei dușmani ai democrației este important ca societatea să fie cât mai neinformată, cât mai needucată, pentru că atunci ei vor putea să manipuleze mai departe, ei vor putea mai departe să multiplice tot felul de informații false, totul în serviciul scopurilor lor obscure și dubioase.

Europa Liberă: În cele trei decenii de activitate, care a fost suportul financiar total oferit prin programele Fundației Soros Moldova?

Petru Culeac: Cred că aici n-o să vă pot răspunde cu o cifră exactă, că nu o am în față, dar de-a lungul anilor George Soros a investit milioane de dolari în Republica Moldova.

Acești bani au fost destinați construirii acelor elemente din care se compune societatea deschisă: educării tinerilor, educării unei noi categorii de cetățeni curioși, curajoși, care vor să înțeleagă lucrurile; banii aceștia au mers în direcția susținerii instituțiilor publice, consolidării capacităților funcționarilor publici, dezvoltării de noi procese, îmbunătățirii legislației, creării de servicii publice.

Toți banii aceștia eu cred că au fost o investiție substanțială în democrație, în această nouă democrație. Eu cred cu fermitate că lucrurile ar fi putut fi mult mai rele în Republica Moldova, dacă nu ar fi fost această investiție.

Europa Liberă: Justiția și drepturile omului, buna guvernare, mass-media și sănătatea publică sunt cele patru programe susținute în prezent de Fundația Soros Moldova, adică sunt prioritățile ei. De ce anume acestea, dle Culeac?

„Nu putem vorbi despre o democrație funcțională acolo unde nu există o justiție corectă.”

Petru Culeac: Fundația s-a concentrat asupra acestor patru domenii în ultimii ani și ele urmează să fie regândite în viitorul apropiat, când noi vom dezvolta o nouă strategie, o strategie actualizată, unde vom avea un pic alte priorități. De ce aceste domenii? Nu putem vorbi despre o democrație funcțională acolo unde nu există o justiție corectă, nu putem vorbi despre un stat democratic în care cetățenii sunt informați corect, acolo unde nu avem jurnalism independent, acolo unde nu avem mass-media de calitate.

Iată de ce noi am investit în aceste domenii, de exemplu, sau domeniul buna guvernare, care conține în el alte subdomenii, cum ar fi transparența procesului decizional, anticorupție. De ce am investit în aceste domenii? Statul trebuie să fie responsabil, în primul și în primul rând, în fața cetățenilor. Iată de ce am investit în dezvoltarea domeniului de transparență decizională.

Iarăși, lucrurile nu sunt perfecte încă, mai este încă foarte mult până a putea spune că, uite, statul este foarte și foarte abil și bun în a discuta cu cetățenii, a dialoga cu ei deschis, a fi transparent în procesul de luare a deciziilor. Mai avem încă mult timp până acolo, dar încercăm să depunem tot efortul pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Corupția a stors resursele acestui stat, fără soluționarea acestei probleme, șansele democrației moldovenești sunt destul de mici.”

Domeniul anticorupție, de ce am investit aici? Corupția e un flagel care a stors energiile și resursele acestui stat pe parcursul acestor 30 de ani, fără soluționarea acestei probleme, șansele democrației moldovenești sunt destul de mici. Și noi, și alți donatori sunt determinați să continue să susțină Republica Moldova în efortul de reducere a corupției. Nu este un lucru foarte ușor, dar contăm foarte mult pe un rezultat pozitiv în viitor.

Europa Liberă: Dar când vorbim de mass-media, presă liberă, domeniul care a fost, așa cum ați spus, printre preocupările de bază ale fundației, ce este acum, după 30 de ani, îmbucurător sau dezamăgitor în acest domeniu?

Petru Culeac: Da, e o întrebare foarte complicată. Depinde cu ce comparăm. Dacă comparăm cu situația din anii ‘90, lucrurile sunt foarte diferite, dacă comparăm cu situația din Europa, din alte țări, atunci situația din Republica Moldova arată, poate, mai trist.

„Mai există presă care este controlată și finanțată de anumite cercuri obscure și, prin asta, acea presă face o concurență neloială presei independente.”

Probleme încă sunt foarte multe și cred că dvs. cunoașteți, poate chiar mai bine decât mine, din interior care sunt problemele presei din Republica Moldova. Mai există presă care este controlată de anumite cercuri obscure, finanțară generos de acele cercuri obscure și, prin asta, acea presă face o concurență neloială presei independente, presei care se străduie să fie corectă, care respectă deontologia jurnalistică, care vrea să transmită informație corectă cititorilor.

Problema finanțării, iarăși, e o problemă care persistă, nu văd încă niște soluții fezabile cu privire la piața publicitară și multe-multe alte probleme.

Cum văd eu presa din Republica Moldova? Eu văd că presa din Republica Moldova duce o luptă foarte-foarte dificilă pentru a supraviețui, pentru a aduce conținut de calitate, pentru a face față unei concurențe neloiale ș.a.m.d., dar este un instrument necesar, este un instrument vital pentru a susține sau a fi acel partener al tuturor luptătorilor pentru democrație și pentru o societate deschisă. Dar, cum ziceam, din păcate, văd că încă se mai confruntă cu multe-multe probleme.

Europa Liberă: Așa cum stau lucrurile acum în Republica Moldova, dar și, în general, în societăți similare sau asemănătoare cu cea moldoveană, activitatea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă este în continuare la fel de necesară, poate în extindere chiar?

Petru Culeac: Da, eu cred cu fermitate că activitatea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă și a Fundației Soros Moldova este foarte necesară. Noi suntem departe de a fi atins acea perfecțiune despre care vorbeam mai devreme, vedem că dușmanii societății deschise și dușmanii democrației nu renunță, dimpotrivă, chiar s-au activizat, mai recent ei sunt armele acelor lideri autoritari din țările unde nu există democrație.

Odată cu declanșarea acestui război de către Rusia în Ucraina, riscurile sporesc și amenințările la adresa societății deschise sporesc, respectiv Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros Moldova sunt determinate să continue să ofere sprijin societății moldovenești, autorităților din Republica Moldova pentru a face față tuturor acestor provocări.

Europa Liberă: Ați spus ceva mai devreme că va exista o nouă strategie, noi priorități ale fundației. Care vor fi aceste priorități ale Fundației Soros Moldova pentru perioada următoare?

Petru Culeac: Pentru moment, e un pic încă devreme să pot vorbi în detaliu despre acest subiect, noi urmează încă să desfășurăm acest exercițiu de planificare strategică, pot să vă spun doar că cele două mari priorități vor fi: democrația și supremația legii și a doua mare prioritate este reziliența societală și economică.

Acestea sunt două mari concepte care vor sta la baza viitoarei strategii sau doi piloni pe care se va sprijini această strategie și, după ce vom finaliza tot procesul de planificare strategică, la începutul anului viitor vom anunța prioritățile noastre cu mai multe detalii și cu mai multe nuanțe decât putem face acum.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG