Linkuri accesibilitate

Piloții ucraineni vor fi instruiți pe avioane F-16 în SUA


Președintele Volodimir Zelenski și premierul Mette Frederiksen, într-un avion F-16 la baza aeriană Skrydstrup din Vojens, Danemarca, 20 august 2023
Președintele Volodimir Zelenski și premierul Mette Frederiksen, într-un avion F-16 la baza aeriană Skrydstrup din Vojens, Danemarca, 20 august 2023

Statele Unite au anunțat că vor începe în octombrie instruirea piloților ucraineni pentru avioane F-16, alăturându-se astfel unei coaliții occidentale care ajută Kievul să-și antreneze personalul militar pe aceste avioane de luptă sofisticate.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat pe 24 august că programul va începe în statul Arizona, după ce piloții ucraineni vor finaliza cursurile de limba engleză.

„Acești piloți vor urma un curs de limbă engleză la Baza Aeriană Lackland din San Antonio, Texas, în septembrie, înainte de a participa la antrenamentele de zbor cu F-16 în Arizona”, a spus Ryder, fără a preciza numărul de piloți.

O coaliție de 11 țări va începe instruirea piloților militari ucraineni pe avioane F-16 în august în Danemarca, un centru de instruire urmând să fie creat în curând şi în România. Grecia a declarat, de asemenea, că va oferi pregătire pentru piloții ucraineni.

S-a relatat că în Danemarca au început deja antrenamentele pentru opt piloți ucraineni pe F-16 și un grup de personal tehnic la o bază militară din Skrydstrup.

Anunțul SUA vine după ce Olanda, Danemarca și Norvegia - țări membre ale NATO - au declarat că vor trimite avioane F-16 în Ucraina.

La 20 august, liderul de la Kiev Volodimir Zelenski a anunțat că Danemarca a aprobat trimiterea a 19 avioane de luptă în Ucraina și că Olanda a fost de acord să trimită 42 de avioane F-16, deși premierul olandez Mark Rutte a spus țara sa are 42 de avioane disponibile și că nu a decis încă dacă toate vor fi donate.

La 24 august, postul norvegian de televiziune TV2, citând surse anonime, a relatat că Oslo a decis să trimită un număr nedezvăluit de avioane F-16 în Ucraina.

Ucraina a cerut în mod repetat avioane moderne de luptă F-16 de la partenerii săi occidentali, iar Danemarca și Olanda au fost primele care au răspuns apelului. Kievul spune că are nevoie de avioane occidentale pentru contraofensiva sa și pentru a-și consolida flota din ce în ce mai mică de aeronave din epoca sovietică, în timp ce Rusia deține o superioritate semnificativă pe cerul Ucrainei.

Danemarca a sugerat că avioanele sale F-16 ar putea fi livrate până la sfârșitul anului, după 4-6 luni de instruire a piloților.

Statele Unite au autorizat Danemarca și Olanda să livreze Ucrainei avioanele F-16 de fabricație americană.

La 21 august, ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, a declarat pentru agenția de presă Ritzau că Kievul poate folosi avioanele F-16 daneze și olandeze doar pe teritoriul ucrainean.

Tot pe 21 august, Rusia a condamnat deciziile Danemarcei și Olandei de a furniza avioane de luptă Ucrainei.

„Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la o escaladare a conflictului”, a declarat ambasadorul rus în Danemarca, Vladimir Barbin, într-o declarație citată de agenția de presă Ritzau, la 21 august.

Pe 13 iulie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat Moscova va considera avioanele de luptă occidentale F-16 trimise în Ucraina drept o amenințare „nucleară” din cauza capacității lor de a transporta arme atomice.

„Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. Nicio asigurare nu va schimba această realitate”, a spus Lavrov. „În cursul operațiunilor de luptă, militarii noștri nu vor putea decide pentru fiecare avion în parte, dacă este sau nu echipat cu arme nucleare. (...) Vom considera însuși faptul că forțele armate ucrainene au astfel de avioane drept o amenințare nucleară din partea Occidentului”, a mai declarat ministrul rus de externe.

La summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina nu poate spera la o victorie în războiul cu Rusia dacă nu-și controlează spațiul aerian.

O posibilitate pentru instruirea piloților ucraineni va fi un hub în România, care se va crea pentru instruirea piloților români în primul rând, dar de care vor putea profita și piloții țărilor aliate și partenere. În acest moment, România nu are capacitatea logistică de a-și antrena piloții proprii pentru pilotarea de F-16. Ei se antrenează în afara României, în condițiile în care, recent, România a cumpărat încă 32 de avioane F-16, precizează redacția de la București a Europei Libere.

XS
SM
MD
LG