Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Despre un „compromis” între învățători și minister în chestiunea noii programe școlare


După o vară de dezbateri în contradictoriu cu învățătorii despre cum ar trebui să arate o nouă programă școlară, ministerul Educației și-a redus ambițiile, alegând o cale mai puțin revoluționară. Explicăm care este compromisul în acest episod actualizat al podcastului „Reporterii”.

Despre un „compromis” între învățători și minister în chestiunea noii programe școlare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Când a intrat în dezbateri publice, în luna mai, conceptul unei programe școlare noi, pregătit de un grup de experți angajați de ministerul Educației, prevedea două schimbări majore.

În primul rând, fizica, chimia și biologia trebuiau să dispară ca materii separate în clasele a V-a a VII-a (adică primele clase ale ciclului gimnazial) și să fie predate „integrat” într-o singură disciplină, „Științe”.

În al doilea rând, în clasele de liceu, elevii trebuiau să aibă doar câteva materii obligatorii, dar să primească libertatea de a și le alege pe celelalte, în funcție de propriile interese și planuri de viitor.

A doua propunere n-a întâmpinat obiecții majore. Dar ideea că fizica, chimia, biologia pot să dispară în clasele V – VII a scandalizat mulți învățători de ... fizică, chimie și biologie, care credeau (nejustificat, spune ministerul) că o să piardă ore (și bani), n-o să poată preda disciplina integrată, adică „științe-le”, iar elevii o să aibă în cap „terci”, nu știință de carte.

Așa încât, atunci când a ieșit din dezbaterile publice, în luna septembrie, conceptul arăta diferit: „științe-le” se vor preda, însă numai în a V-a.

Acesta este conceptul de compromis aprobat de minister la început de septembrie: învățătorii nu vor trebui să se chinuie prea mult cu reprofilarea, specialiștii ministerului vor putea elabora și introduce cursul „științe” și, cine știe, poate se dovedește mai bun decât ceea ce se predă astăzi și este extins la mai multe clase.

În tot cazul, conceptul noii programe școlare încă mai trebuie dezvoltat, iar când programa nouă va fi gata de pus în aplicare (către 2027), ea nu va fi obligatorie, ci o alternativă la dispoziția școlilor care doresc și care pot să o adopte. Audiție plăcută!

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG