Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Un episod în care ne imaginăm ce va rămâne în cronici despre 2023, împreună cu istoricul Gheorghe Cojocaru


Este prima zi din anul 2024 și e zi liberă. Așa încât, în noul episod din „Reporterii”, vă invităm împreună cu istoricul Gheorghe Cojocaru la un exercițiu de imaginație informat: ce și-ar putea aminti cineva peste cinci-zece ani despre 2023, ce eveniment moldovean major va rămâne în cronici?

Un episod în care ne imaginăm ce va rămâne în cronici despre 2023, împreună cu istoricul Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:56 0:00

Noi am făcut exercițiul și credem că acest eveniment este summitul Comunității Politice Europene găzduit de Republica Moldova la Castelul Mimi, în apropiere de Chișinău, pe 1 iunie 2023.

Evenimentul a pus R. Moldova pe hartă, nu numai pentru cei 50 de lideri europeni prezenți și pentru presa internațională, dar și pentru publicul larg, inclusiv din țările membre ale Uniunii Europene. De acest public depinde în mare măsură și în ultimă instanță ce ajutoare primește R. Moldova și ce sprijin politic există pentru aderarea ei la UE.

Summit-ul a fost poate evenimentul moldovean cel mai memorabil al lui 2023, dar vorbim nu numai despre el, ci și despre contextul în care s-a ținut în R. Moldova, despre implicațiile și consecințele sale, inclusiv pentru 2024.

Un al doilea exercițiu de imaginație pe care îl facem în acest episod împreună cu istoricul Gheorghe Cojocaru este legat de așteptările politice pentru noul an.

Director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe, invitatul podcastului Reporterii este și cel mai vechi comentator al Europei Libere Moldova care mai lucrează și astăzi: este alături de noi de un sfert de veac, din 1998.

Actualmente, iar acest lucru va continua și în 2024, îngrijește rubrica Amprente Istorice, în care prezintă, o dată pe săptămână, o imagine de epocă, de cele mai multe ori o fotografie de presă, pe care o explică și o pune în context, reînviind în memoria multora, iar pentru mulți alții relevând în premieră, evenimente din istoria recentă. În prima ediție din 2024 pe care o publicăm la 2 ianuarie – un plugușor sovietic marca 1969.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG