Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Președinta CEC, Angela Caraman: boicotarea alegerilor pe teritoriul Găgăuziei ar fi un lucru regretabil


Președinta CEC Angela Caraman și jurnalistul Eugen Urușciuc.
Președinta CEC Angela Caraman și jurnalistul Eugen Urușciuc.

„Ar fi un lucru regretabil” dacă se va ajunge la boicotarea alegerilor pe teritoriul autonomiei găgăuze (UTAG), a spus, între altele, Angela Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, în cadrul unui episod al podcastului „În esență...” de la Europa Liberă.

Angela Caraman: boicotarea alegerilor pe teritoriul Găgăuziei ar fi un lucru regretabil
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:17 0:00

În contextul unor recente nemulțumiri exprimate de către Comrat că, în procesul de elaborare și adoptare a noului Cod electoral, nu a fost acceptată solicitarea de a oferi Găgăuziei cinci mandate în Parlamentul de la Chișinău, Angela Caraman a spus că pentru asta ar fi fost nevoie să fie schimbat sistemul electoral moldovean în condițiile în care UTAG dispune deja de o autoritate reprezentativă proprie în acest sens – Adunarea Populară [organul legislativ al Găgăuziei].

Angela Caraman a sugerat că sistemul pluripartidist moldovean permite actorilor politici găgăuzi să-și înregistreze partide pentru a putea candida în scrutine legislative deopotrivă cu alte formațiuni politice.

Amintim că, în luna decembrie 2022, Adunarea Populară de la Comrat a adoptat o declarație în care a afirmat că își rezervă dreptul de a boicota alegerile parlamentare și prezidențiale.

Angela Caraman a vorbit în podcast despre cum a fost elaborat noul Cod electoral și răspunde reproșurilor opoziției cu privire la unele prevederi din lege. Șefa CEC explică noile prevederi ale Codului electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, felul în care alegătorilor din regiunea transnistreană și Diaspora le va fi asigurat accesul la urnele de vot. Angela Caraman mai spune în podcast de ce, în Republica Moldova, buletinele de vot nu vor fi tipărite doar în limba română și când vor fi organizate, în 2023, alegerile locale generale.

Alte chestiuni abordate în episodul podcastului „În esență...”:

  • De ce nu s-a reușit adoptarea Codului electoral cu larg consens;
  • Ce sistem electoral are Republica Moldova după adoptarea noii legi;
  • Au fost modificate sau nu pragurile electorale pentru concurenți și ce reglementări conține Codul electoral în contextul transparentizării activității formațiunilor politice;
  • Când va fi implementat votul electronic și de ce numărul alegătorilor se arată a fi mai mare decât cel din registrul populației.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Dincolo de Știri”, cu un episod nou în fiecare vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG