Linkuri accesibilitate

10 materiale ale Europei Libere din 2022 pe care merită să le (re)citești


În 2022, Europa Liberă Moldova a urmărit cele mai importante subiecte, inclusiv războiul Ucraina, dramele refugiaților sau criza energetică, și a publicat povești unice, care contează. Iată 10 materiale, un serial de reportaje și trei podcasturi lansate în 2022 pe care le puteți (re)descoperi.

„Toate-s vechi și nouă toate” - Gura Galbenei din 1986 versus Gura Galbenei din 2022

Europa Liberă a mers pe urmele unui documentar filmat în 1986 în Gura Galbenei, raionul Cimișlia, care descria starea disperată a satului și a tinerilor, care îl părăseau în căutarea unei vieți mai bune. După 36 de ani, Gura Galbenei are o diasporă în toată lumea, iar tinerii continuă să plece din sat. Detalii, în reportajul realizat de Liuba Maxim.

„Toate-s vechi și nouă toate” - Gura Galbenei din 1986 versus Gura Galbenei din 2022
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:05 0:00

Își îngroapă roada în pământ: Trei fermieri despre impactul secetei în sudul Moldovei

În vară, din cauza secetei, agricultorii din sudul R. Moldova și-au scos tractoarele în câmp ca să distrugă culturile afectate (porumb și floarea soarelui) și să pregătească terenurile pentru semănăturile de toamnă. Jurnalista Liuba Maxim a discutat cu trei fermieri, care i-au povestit drama prin care trec și ce măsuri întreprind pentru a depăși criza.

Rămășițe sovietice și stații noi pe bani americani. Cum arată sistemele de irigare din Moldova

În R. Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de sisteme centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 2 milioane de hectare. Europa Liberă a mers în trei localități să vadă cum arată noile sisteme și ce-a mai rămas din cele sovietice. Reportajul realizat de Virginia Nica îl găsiți AICI.

Sistemul de irigare din Varnița.
Sistemul de irigare din Varnița.

Fum negru de la Uzina Metalurgică de la Râbnița | Localnicii se plâng că sunt plini de boli din cauza poluării

Deși nu îndeplinește condițiile Agenției de Mediu, Uzinei Metalurgice de la Râbnița i s-a prelungit, în repetate rânduri, autorizația de mediu de către Comisia pentru Situații Excepționale. Jurnaliștii Europei Libere au mers în localitățile de pe malul drept al Nistrului și au discutat cu oamenii care susțin că Uzina Metalurgică de la Râbnița poluează atmosfera și le afectează grav sănătatea. Atenționați de localnici, aceștia au reușit să filmeze la primele ore ale dimineții un fum negru ieșind din țevile uzinei, care nu poate fi văzut însă pe parcursul zilei. Articolul Virginiei Nica poate fi citit aici.

„Uzina metalurgică de la Râbnița ne umple de colb și de boli”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Medicii care fac naveta Iași-Ungheni

Deficitul de cadre medicale a crescut în 2022, accentuând o tendință de cel puțin un deceniu. Spitalul Raional Ungheni are nevoie de 47 de doctori de diferite specialități. În lipsa lor, directorul instituției a apelat la medici rezidenți. Șase dintre ei învață la Iași, iar unul - la Chișinău și fac naveta în weekend-uri la Ungheni, pentru a face gărzi. Un reportaj de Silvia Rotaru, jurnalista Europei Libere specializată în sănătate.

Medicii care fac naveta Iași-Ungheni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

Pe urmele „Moldova Leaks”. Cum decurge ancheta privind scurgerile din telefoanele demnitarilor

După ce conturile de Telegram ale unor demnitari au fost sparte, în noiembrie 2022, procuratura a pornit o investigație. Este verificată atât interceptarea ilegală a convorbirilor, cât și implicarea unor oficiali în activitatea mai multor instituții, care reiese din conținutul mesajelor publicate pe site-ul Moldova-Leaks. Detalii în materialul Nadejdei Coptu, care scrie din domeniul justiției.

Reportaj | „Moldovenii ne-au confiscat gazul și îl vând la negru”. Ce cred transnistrenii despre criza energetică

În pragul iernii, jurnaliștii Europei Libere au stat de vorbă cu mai mulți locuitori din Tiraspol pentru a afla ce cred ei despre criza energetică și de ce autoritățile locale acuză Chișinăul, și nu Moscova pentru situația creată.

Mercenarii „buni” și mercenarii „răi” de pe frontul ucrainean. De ce unii riscă să ajungă la pușcărie, iar alții - nu

Aproape toți cetățenii R. Moldova care luptă în Ucraina sunt mercenari. Legea spune că unii sunt infractori, iar alții - nu. În acest articol, Europa Liberă răspunde la câteva întrebări: De ce e legal să lupți de partea Ucrainei și ilegal - împotriva ei? În ce cazuri se consideră legal să lupți pentru Rusia?

Cum sunt afectați moldovenii cu cetățenie rusă de mobilizarea lui Putin

După ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de mobilizare, pe 21 septembrie 2022, Europa Liberă a publicat un material în care explică dacă și cum aceasta îi vizează pe moldovenii cu cetățenie rusă. Detalii, în articolul scris de Nicu Gușan.

De ce energia de la Vest vine tot prin Est și ce riscuri implică traseul

Când Rusia bombardează țintit infrastructura energetică din Ucraina, linia de 400 de kilovolți Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan se deconectează, iar R. Moldova a fost tăiată de la singura sursă de curent care i-a mai rămas – România. S-a întâmplat de două ori – pe 15 și pe 23 noiembrie. Alexandru Eftode a explicat traseul pe care îl parcurge curentul românesc până la consumatorii moldoveni și de ce este o cale riscantă.

În 2022, Europa Liberă a lansat un serial de reportaje, numit Asta-i meseria mea!, în care Victor Maxian descoperă meseriași și poveștile lor. În ultimul episod, a mers acasă la croitorul Victor Afanas, care are 72 de ani și coase pentru consătenii săi din Limbenii Noi, raionul Glodeni. Viața l-a învățat că, fără o meserie la țară, ești bun numai de ținut coada sapei sau a toporului.

Asta-i meseria mea: Victor Afanas, croitor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:54 0:00

Podcasturile Europei Libere

În acest an, am făcut și primii pași în lumea podcastingului. Săptămânal apare „„Dincolo de știri” - un podcast în care jurnalistul Alexandru Canțîr și doi dintre cei mai cunoscuți analiști de la Chișinău, Nicolae Negru și Igor Boțan, explică pe înțelesul tuturor semnificația principalelor știri și evenimente ale săptămânii și le pun în context.

Anul din vecinătatea războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:59 0:00

„În esență...” este podcastul lui Eugen Urușciuc, unde se discută în esență despre fenomenele importante ale momentului. Reforma spitalelor raionale este tema ultimului episod din acest an. Invitată este Silvia Rotaru, reportera Europei Libere specializată pe domeniul sănătății.

De ce a decis Ministerul Sănătății să-și subordoneze spitalele raionale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:49 0:00

În podcastul „Laboratorul Social”, Victoria Coroban discută cu invitații săi despre experiențele personale și fenomenele sociale pe care le trăim zi de zi. În primul episod, Victoria și Florin Gîscă, vătaful unei cete de colindători, povestesc despre experiența colindatului la început de secol 21 și încearcă să înțeleagă dacă există un spirit unic al Crăciunului în R. Moldova.

În căutarea spiritului Crăciunurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:05 0:00

XS
SM
MD
LG