Linkuri accesibilitate

Poliția din Bulgaria extinde ancheta în R. Moldova privind donatori de organe pentru transplanturi ilegale


Stoico Kațarov, Ministrul bulgar al Sănătății.

Directoratul General pentru Combaterea Crimei Organizate din Bulgaria a deschis o anchetă, care se extinde acum în R. Moldova, privind mai multe cazuri de transplanturi ilegale de rinichi, informează redacția în limba bulgară a postului nostru de radio, Svobodna Evropa. Potrivit Ministrului de Interne Boiko Rașkov, intervențiile au avut loc la spitalul universitar Lozenets din Sofia.

În acest moment, anchetatorii bulgari încearcă să depisteze donatorii în 14 astfel de transplanturi ilegale, unii dintre ei fiind din Moldova.

Ancheta la spitalul universitar din Sofia a scos deja la iveală cazuri de fraudarea a sistemului de asigurări de sănătate și transplanturi ilegale, motiv pentru care conducerea spitalului a fost deja demisă de guvernul interimar.

Pe 3 iunie, Ministrul Sănătății bulgar, Stoico Kațarov declara că între 2019 și aprilie 2020, la spitalul Lozenets s-au făcut 14 transplanturi ilegale de rinichi, care proveneau de la persoane în viață. Legea bulgară nu permite astfel de transplanturi decât dacă pacientul și donatorul sunt într-o relație de rudenie. În aceste cazuri, a fost însă vorba de donatori din Ucraina si R. Moldova, ceea ce face puțin probabil ca să fi existat relații de familie cu pacienții.

În Bulgaria vor avea loc alegeri generale repetate pe 11 iulie, odată cu cele din R. Moldova după ce ultimele alegeri, din 4 aprilie, nu au permis crearea unei majorități parlamentare viabile și a unui guvern.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG