Manifestanții protestează împotriva demersului parlamentului de a aproba controversata lege privind „agenții străini”, despre care criticii spun că reflectă legislația rusă și ar putea împinge țara spre autoritarism.
Noile proteste din 8 martie convocate de partidele de opoziție și de activiști care au scos în stradă mii de manifestanți sunt și o consecință a ciocnirilor violente între poliție și protestatari care avuseseră loc în ziua precedentă și care s-au soldat cu zeci de rețineri și răniți.
Forțele de securitate și poliția s-au adunat în Piața Libertății din centrul orașului Tbilisi și au început să mărșăluiască spre inima demonstrației din fața clădirii parlamentului, unde participanții arborau steaguri georgiene și ale UE și scandau împotriva legii care a atras critici dure din partea Occidentului.
Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene, grenade paralizante și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea, au relatat de la fața locului corespondenții Serviciului georgian al RFE/RL. Mulți manifestanți au fugit să se adăpostească într-o biserică și într-un muzeu din apropiere sau au fugit pe străduțe mai mici pentru a scăpa.
Se pare că de astă dată manifestanții nu au mai aruncat cu cocktailuri Molotov sau cu pietre în forțele de securitate, cum pare să se fi întâmplat cu o zi înainte, pe 7 martie, conform imaginilor furnizate de Ministerul georgian de Interne.
Forțele de securitate au folosit forța pentru a dispersa protestele. Ministerul de Interne a anunțat că au fost arestate 77 de persoane. Conform acelorași date oficiale, pe parcursul ciocnirilor cu protestatarii au fost răniți aproximativ 50 de ofițeri de poliție. Ministerul nu a precizat câți protestatari au fost răniți. Cei reținuți sunt acuzați de huliganism și că au opus rezistență la ordinele polițiștilor .
Protestele inițiale au izbucnit în momentul în care parlamentul a luat în discuție controversata lege privind „agenții străini”, pe 7 martie. Proiectul de lege, susținut de partidul de guvernământ Visul georgian, a fost aprobat în primă lectură. Conform acestuia, organizațiile societății civile care primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate sunt clasificate ca „agenți străini”.
Unii au comparat proiectul de lege cu legislația adoptată în Rusia, unde toate organizațiile sau persoanele care primesc sprijin financiar din străinătate pot fi declarate „agenți străini”, o etichetă care le stigmatizează și le obligă să se supună unor audituri, cenzurii sau chiar desființării. Revizuirile ulterioare ale legii au vizat presa finanțată din străinătate.
Protestatarii de la demonstrațiile din 8 martie au scandat „Nu legii rusești” și cântând imnurile Georgiei, Ucrainei și UE. Pe un banner afișat în timpul reluării protestelor, care au avut loc de Ziua Internațională a Femeii, scria: „Femeile sunt împotriva controlului total”.
A doua zi consecutivă de proteste a fost solicitată de Nika Melia, unul dintre liderii principalei mișcări de opoziție, Mișcarea Națională Unită (ENM), iar grupurile pentru drepturile omului plănuiau, de asemenea, să organizeze alte acțiuni în fața parlamentului mai târziu în cursul zilei.
În imaginile postate pe rețelele de socializare se pot vedea, de asemenea, proteste mai mici organizate în al doilea oraș ca mărime din Georgia, Batumi.
Liderul partidului de dreapta Girchi, Zurab Japaridze, s-a numărat printre cei reținuți la 7 martie și a fost bătut crunt de poliție, potrivit avocatului său, Vaho Barabașvili.
Președinta Salome Zurabișvili a declarat că se va opune prin veto proiectului de lege, deși parlamentul poate trece peste veto-ul său.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a făcut apel la reținere de ambele părți pe 8 martie, declarând reporterilor că „îndemnăm guvernul Georgiei să respecte libertatea de întrunire pașnică și protestele pașnice”. „Suntem alături de poporul georgian și de aspirațiile pe care le are”, a spus Price.
Într-o declarație comună din 8 martie, miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au cerut guvernului georgian „să respecte dreptul oamenilor la un protest pașnic”. „Prima lectură a legii privind agenții străini adoptată de parlamentul georgian ridică serioase semne de întrebare cu privire la perspectivele democrației în Georgia. Facem apel la parlamentul Georgiei să evalueze în mod responsabil interesele reale ale țării și să se abțină de la decizii care pot submina aspirațiile poporului georgian de a trăi într-o țară democratică care avansează spre UE și NATO", se arată în declarație.
Statele Unite și Uniunea Europeană au criticat, de asemenea, legislația.