Linkuri accesibilitate

Poliția albaneză confiscă echipamente informatice din tabăra unor disidenți iranieni


Membri ai Mujahedin-e-Khalk protestează față de acțiunea poliției pe 20 iunie la Tirana.
Membri ai Mujahedin-e-Khalk protestează față de acțiunea poliției pe 20 iunie la Tirana.

Poliția albaneză a confiscat zeci de computere pe 20 iunie, în timpul unei razii efectuate într-o tabără de lângă Tirana, care găzduiește aproximativ trei mii de membri ai Mujahedin-e Khalk (MEK), un grup de opozanți în exil ai guvernului iranian.

Grupul este suspectat că ar fi orchestrat atacuri cibernetice împotriva unor instituții străine, dar poliția a refuzat să ofere detalii cu privire la obiectul anchetei. Operațiunea a fost efectuată la ordinul justiției albaneze din cauza încălcării acordurilor pe care grupul le-a încheiat atunci când s-a stabilit în Albania în urmă cu un deceniu, a declarat poliția.

Reprezentanții MEK au declarat că o persoană a murit în urma folosirii gazelor lacrimogene de către poliție, dar ministrul de interne al Albaniei și poliția, care a publicat o înregistrare video a operațiunii, au negat responsabilitatea.

Moartea unei persoane în vârstă la care se referă membrii MEK nu are nicio legătură cu acțiunile poliției, a declarat ministrul de interne Bledi Cuci. „Vă garantez că nicio persoană nu a fost atinsă în timpul operațiunii poliției”, a declarat Cuci la o conferință de presă, adăugând că reacția MEK a fost inacceptabilă, intolerabilă și condamnabilă.

„Ei se află în Albania în conformitate cu un acord care stipulează că nu vor desfășura activități politice sau proteste și că sunt găzduiți doar din rațiuni umanitare”, a spus Cuci.

Directorul general al poliției de stat, Muhamet Rrumbullaku, a declarat că 15 ofițeri de poliție și 21 de membri ai MEK au fost răniți și că mai multe mașini de poliție au fost avariate.

El a declarat că membrii MEK au încercat să opună rezistență atunci când poliția a găsit servere și echipamente informatice pe care le suspectau că sunt ilegale. Poliția a confiscat 96 de unități de calculator și aproximativ 50 de laptopuri și tablete, a spus el, adăugând că, în timpul operațiunii, i-au împiedicat pe azilanți să ardă unele documente.

Razia face parte dintr-o anchetă a Structurii speciale împotriva crimei organizate și a corupției (SPAK). Niciunul dintre oficiali nu a dezvăluit despre ce este vorba în cadrul anchetei SPAK. „Procuratura a inițiat mai multe dosare penale, dar nu vă pot spune de ce sunt suspectați iranienii din MEK”, a declarat Cuci. De asemenea, el a refuzat să spună dacă membrii MEK se ascund în tabără după atacurile cibernetice efectuate în iulie, care au determinat Albania să rupă relațiile diplomatice cu Iranul.

Rrumbullaku a declarat că toți cei care au folosit violența împotriva poliției au fost identificați și că vor exista consecințe pentru liderii taberei care nu au cooperat. Poliția anunțase anterior că a lansat o anchetă privind acuzațiile MEK.

XS
SM
MD
LG