Vicepremierul rus Alexei Overciuk afirmă într-un interviu acordat agenției de stat TASS că discuțiile dintre Uniunea Economică Eurasiatică - care include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia - și Iran sunt în faza finală. „Am făcut pași înainte”, a spus Overchuk. „Sperăm foarte mult ca un astfel de acord să poată fi semnat până la sfârșitul anului”.
Atât regiunea, cât și Iranul au căpătat o importanță suplimentară pentru Kremlin, după ce Moscova a avut de suferit drastice sancțiuni economice în urma invaziei Ucrainei, forțând Rusia să caute alte piețe regionale.
Cu toate acestea, în ciuda legăturilor mai strânse dintre Moscova și Teheran de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și a început achizițiile mari de drone militare fabricate în Iran, comerțul dintre cele două piețe nu a crescut foarte tare.
Volumul de schimburi comerciale ruso-iraniene a crescut cu 20% în 2022, potrivit datelor guvernamentale, două treimi din rata de creștere generală înregistrată în relațiile Moscovei cu China, un alt partener-cheie cu care Rusia și-a extins alianța politică și economică în ultimii doi ani.
Acordul regional cu Iranul ar înlocui și extinde un pact interimar care prevede deja o reducere a taxelor vamale la sute de categorii de mărfuri. În noiembrie 2022, Rusia a început să schimbe produse petroliere cu Iranul, iar în martie, Teheranul a spus că mizează pe „volume uriașe” atât de schimburi de petrol, cât și de gaze cu Moscova. Overciuk a mai declarat în interviul acordat agenției TASS, fără a oferi însă prea multe detalii, că negocierile dintre țările Uniunii Economice Eurasiatice privind crearea unei piețe comune de gaze continuă.
Rusia+Iran= o relație privilegiată
La jumătatea lunii trecute, Casa Albă spunea că Statele Unite văd tot mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat în domeniul apărării într-un mod care va ajuta Moscova să-și prelungească războiul din Ucraina. De altfel, Washingtonul analizează posibilitatea de a impune mai multe sancțiuni Iranului tocmai pentru acest motiv.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby spunea că Rusia caută să cumpere drone mai avansate de la Iran, în timp ce, în același timp, Iranul vrea să cumpere echipamente militare de miliarde de dolari de la Rusia, inclusiv avioane și alte echipamente militare care sporesc amenințarea la adresa securității vecinilor Iranului. „Este vorba despre o relație de apărare în plină expansiune... care merge în ambele sensuri”, spunea Kirby. „Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și întrerupe aceste activități și suntem pregătiți să facem mai mult”, le-a mai spus Kirby reporterilor.
Iranul, o prezență regională tot mai apăsătoare
Iranul s-a manifestat în ultima vreme tot mai agresiv la nivel regional, confiscând sau amenințând navele care treceau prin strâmtorile Golfului Persic. Flota americană aflată în regiune avertizează că „Acțiunile Iranului sunt contrare dreptului internațional și perturbatoare pentru securitatea și stabilitatea regională”.
Recent Iranul a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune capabilă să transporte focoase nucleare ceea ce, coroborat cu faptul că unspectorii agenției ONU care se ocupă cu supravegherea nucleară au descoperit particule de uraniu îmbogățit până la aproape 84% în situl subteran de îmbogățire a uraniului Fordow din Iran a stârnit îngrijorarea în ceea ce privește programul nuclear iranian în integralitatea sa.