Linkuri accesibilitate

SUA văd indicii ale unei „relații de apărare în plină expansiune” între Rusia și Iran


Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Hamenei, îl primește pe președintele rus Vladimir Putin la Teheran, 19 iulie 2022
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Hamenei, îl primește pe președintele rus Vladimir Putin la Teheran, 19 iulie 2022

Statele Unite văd tot mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat în domeniul apărării într-un mod care va ajuta Moscova să-și prelungească războiul din Ucraina, a declarat Casa Albă la 15 mai.

Rusia caută să cumpere drone mai avansate de la Iran, în timp ce, în același timp, Iranul vrea să cumpere „echipamente militare de miliarde de dolari” de la Rusia, inclusiv avioane și alte echipamente militare care sporesc amenințarea la adresa securității vecinilor Iranului, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

„Este vorba despre o relație de apărare în plină expansiune... care merge în ambele sensuri”, a spus Kirby, adăugând că Washingtonul analizează posibilitatea de a impune mai multe sancțiuni Iranului.

„Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și întrerupe aceste activități și suntem pregătiți să facem mai mult”, a declarat Kirby reporterilor.

Dronele sunt principalul ajutor militar pe care Iranul îl oferă Rusiei, care încearcă să achiziționeze tipuri de nivel avansat, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Iranul a anunțat în urmă cu două luni că a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de luptă avansate Su-35 de la Rusia. Presa de stat iraniană a declarat că Iranul a cerut mai multor țări să exploreze posibilitatea de a-i vinde avioane de luptă, iar Rusia a dat un răspuns pozitiv la această solicitare. Detaliile acordului nu au fost dezvăluite.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Hamenei, la Teheran, în iulie anul trecut. Cei doi au vorbit despre legăturile mai strânse dintre cele două țări în fața sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar spune că acestea au fost trimise înainte ca Rusia să lanseze invazia sa la scară largă în Ucraina anul trecut. Moscova neagă faptul că forțele sale folosesc drone construite în Iran în Ucraina, deși multe au fost doborâte și recuperate acolo.

Forțele aeriene iraniene au doar câteva zeci de avioane de atac, inclusiv avioane rusești și modele americane învechite, achiziționate înainte de Revoluția iraniană din 1979.

XS
SM
MD
LG