Linkuri accesibilitate

Politica externă americană văzută prin prisma clasei de mijloc


Președintele Donald Trump la un eveniment electoral în Omaha, Nebraska, 27 octombrie 2020
Președintele Donald Trump la un eveniment electoral în Omaha, Nebraska, 27 octombrie 2020

Un recent studiu al instituției Carnegie priveşte către politica externă americană prin prisma clasei de mijloc, într-un stat din centrul Americii – Nebraska. Lucrarea este interesanta si pentru ca unul dintre autori este consilierul desemnat pentru securitate nationala, in administratia Biden, Jake Sullivan.

Perspectiva clasei de mijloc pare sa ghideze noile optiuni. Studiul arata ca, inainte de pandemie, cetatenii din Nebraska aveau incredere in dezvoltarea economica, dar si temeri ca nu se vor putea mentine – ca venit - in clasa de mijloc.

Autorii mai sustin ca lipseste informatie adecvata cu privire la rolul Americii in lume. In general, oamenii inteleg prea putin cum le sint afectate interesele de politicile internationale ale Statelor Unite.

Se manifesta o reducere a increderii in profesionistii politicii externe si guvern, in general. Clasa de mijloc din Nebraska priveste politica comerciala ca fiind cea mai importanta, pe ansamblul relatiilor internationale.

Fiind un stat preponderent agicol, cu cit angajamentul international creste, cu-atit e mai bine. Acesta este un aspect in care politicile lui Donald Trump au lasat o urma adinca, in mentalitati, care va influenta si administratia Biden.

Un alt domeniu in care se intimpla acelasi lucru este imigratia, populatia fiind acum de parere ca noua administratie trebuie sa accepte straini, dar intr-o maniera precauta si pragmatica.

Cei intervievati exprima sprijin pentru cheltuieli militare, desi nu se arata entuziasmati de implicarea Statelor Unite in razboaie.

Intrebati despre schimbarile de clima, cei din Nebraska au pus accent mai ales pe impactul masurilor luate impotriva incalzirii globale asupra locurilor de munca si anumitor industrii energetice traditionale.

Fapt este ca ceea ce oamenii cred ghideaza optiunile politicienilor si, indiferent ce credem despre administratia Trump, prioritatile si pozitiile americanilor din anul 2020 nu mai sint cele dinainte de 2016. Biden va incerca sa readuca politica externa a Americii in parametrii moderati si previzibili, dar amprenta anilor Trump este vizibila si de neignorat.

XS
SM
MD
LG