Linkuri accesibilitate

Preşedintele ales Biden își alege cabinetul


Joe Biden
Joe Biden

În timp ce preşedintele Donald Trump continuă să nu recunoască rezultatul alegerilor, fără să aibă însă succes în acţiunile în justiţie iniţiate până acum, succesorul sau Joe Biden va începe să-și anunțe cabinetul.

Se pare ca el a decis de-acum pe cine va propune pentru functiile de secretar de stat si ministru de finante.

Biden își va anunța candidații începând cu săptămâna aceasta...

Biden are de facut fata unei duble provocari. Pe de o parte, sa aleaga candidati care sa poata trece de confirmarea intr-un Senat, dupa toate probabilitatile, controlat de republicani. Pe de alta, optiunile trebuesc sa satisfaca si aripa de stinga a Partidului Democrat, care are mare influenta.

Biden isi va anunta candidatii incepind cu saptamina aceasta, cu mult inainte de alegerile din statul Georgia, care vor decide cine controleaza Senatul.

Referindu-se la numirea in fruntea Ministerului de Finante, Biden a spus ca persoana desemnata va fi acceptata de toate factiunile Partidului Democrat, de la moderati la stinga politica.

Antony Blinken
Antony Blinken

Desi numirile sint invaluite in secret, se pare ca secretar de stat desemnat nu va fi Susan Rice, care stirneste ostilitate in rindurile republicanilor, din timpul in care a fost consilier principal pentru securitate nationala in administratia Obama. Favorit pentru postul de sef al diplomatiei americane pare a fi Tony Blinken, un apropiat al lui Biden, dar acest zvon nu este confirmat. Daca Blinken e desemnat, atunci alte pozitii devin libere, intre care cel de sef al consilierilor pentru securitate nationala, functie pentru care favorita pare a fi Avril Haines, care a fost adjuncta, in anii administratiei Obama.

Daca democratii ar fi obtinut victoria in Congres, care se anticipa, analistii credeau ca Rice va fi secretar de stat si Blinken sef al consilierilor pentru securitate nationala.

Pentru functia de ministru de finante intre favoriti se numara fosta presedinta a Rezervelor Federale, Janet Yellen, dar si Lael Brainard care e guvernator la Rezervele Federale, in prezent.

Pentru CIA, favorit e considerat Tom Donilon, care a fost consiler principal pentru securitate nationala, inaintea lui Rice, in anii presedintiei Obama.

In esenta, o echipa experimentata si previzibila, daca aceste supozitii se confirma.

XS
SM
MD
LG