Linkuri accesibilitate

Polonia a acuzat Belarus că escaladează deliberat situația de la granița comună


Grănicier polonezi blocând un grup de migranți la granița cu Belarus
Grănicier polonezi blocând un grup de migranți la granița cu Belarus

Polonia a acuzat Belarus că a organizat o incursiune armată pe teritoriul polonez și a declarat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri din Belarus pentru a protesta împotriva „escaladării deliberate” a situației de la granița comună.

Mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa au încercat în ultimele luni să intre ilegal din Belarus în Polonia și în celelalte două țări ale Uniunii din vecinătate - Letonia și Lituania. UE îl acuză pe Aleksandr Lukașenka că a transportat migranți și i-a direcționat către granițele Uniunii Europene pentru a se răzbuna pentru că Bruxelles-ul a impus sancțiuni împotriva regimului său, ca urmare a represiunii declanșate după alegerile prezidențiale disputate de anul trecut.

Ministerul polonez de externe a declarat că „bărbați în uniformă neidentificați înarmați cu arme lungi” au trecut granița în Polonia în noaptea de 1-2 noiembrie.

„Vice-ministrul de externe Piotr Wawrzyk a trimis un protest către partea belarusă împotriva încălcării frontierei de stat poloneze, subliniind că acțiunile întreprinse de autoritățile din Belarus în ultimele săptămâni au semne distinctive din ce în ce mai evidente ale unei escaladări deliberate”, se spune într-un comunicat al diplomației poloneze. Comunicatul subliniază că Polonia e decisă să-și apere granițele și frontiera externă a Uniunii Europene, adăugând că autoritățile de la Varșovia și aliații lor se vor opune „migrației ilegale orchestrate de la Minsk”.

Polonia a impus stare de urgență la graniță, a ridicat gardul cu sârmă ghimpată și a mărit numărul de soldați și grăniceri pentru a opri fluxul de migranți ilegali care vin din Belarus. De asemenea, parlamentarii polonezi au aprobat săptămâna trecută construirea unui zid de 407 milioane de dolari la granița de est a Poloniei.

XS
SM
MD
LG