Linkuri accesibilitate

Polonia: Andrzej Duda a câștigat un al doilea mandat


Andrzej Duda, reales la o diferență mică, pentru un al doilea mandat de președinte al Poloniei, Varșovia, 12 iulie 2020.

Președintele Andrzej Duda, susținut de partidul naționalist conservator de guvernare PiS (Lege și Justiție), a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia, relatează Poltico, citând primele rezultate neoficiale date publicității luni dimineață de Comisia Electroală Centrală.

Potrivit acestor, Duda ar fi obținut 51,21% din voturi, față de contracandidatul său, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski , care ar avea 48,79%. Turul de balotaj al prezidențialelor a avut loc duminică, 12 iulie iar rezultatele oficiale sunt așteptate în cursul zilei de luni sau chiar mați, a precizat Comisia Electorală Centrală. Surse din CEC afirmă însă că au rămas de numărat prea puține voturi pentru a influența acest rezultat acest rezultat neoficial.

Deși în Polonia președintele are în primul rând prerogative reprezentative, el este cel care promulgă legi iar o victorie a lui Rafal Trzaskowski ar putea limita libertatea de decizie a actualului guvern, care se bucură de o majoritate limită în Parlament și s-a bazat până acum, pentru a trece o serie de reforme controversare mai ales în justiție, pe sprijinul președintelui.

Participarea la vot duminică a fost de circa 52%, cu patru procente mai mare decât la primul tur, din 28 iunie, câștigat atunci de Duda cu 43,5%, față de 30,5% pentru contracandidatul său liberal.

În cursul campaniei, ambii candidați au promis să apere o serie de reforme sociale introduse de partidul „Lege și Justiței” (PiS) dar Duda a marșat pe multe teme controversate, făcând între altele o campanie virulentă împotriva drepturilor minorității LGBT sau criticând revendicare ca evreii, victime ale celui de al Doilea Război Mondial, să primească despăgubiri. Contracandidatul său s-a angajat pe de altă parte să reunească societatea poloneze, profund divizată în acest moment, între un urban mai liberal și un rural profund conservator.

XS
SM
MD
LG