Linkuri accesibilitate

Polonia avertizează că va bloca definitiv adoptarea bugetului european


Premierul polonez Mateusz Morawieck și omologul său ungar, Viktor Orban.
Premierul polonez Mateusz Morawieck și omologul său ungar, Viktor Orban.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki susține că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Măsura este deja agreată de Comisie Europeană, Germania – care are președinția prin rotație a UE – și Parlamentul European.

Liderii Parlamentului au avertizat că nu vor face nici o concesie în fața Ungariei și Poloniei, care consideră criteriile statului de drept vagi, arbitrare și îndreptate de fapt, împotriva lor. Polonia este criticată la Bruxelles pentru limitarea independenței sistemului judiciar, în timp ce Ungaria a fost criticată pentru limitarea libertății de expresie și a presei, între altele.

Joi are loc un summit online al UE, la care se va discuta pandemia de coronavirus și impasul în care au ajuns discuțiile legate de bugetul multianual dar și de programul special, de peste 750 de miliarde de euro, pentru sprijinirea economiilor lovite de consecințele pandemiei de coronavirs.

Polonia și Ungaria se află printre țările care depind financiar de fondurile europene, așa că blocarea bugetului le va afecta într-o măsură deosebit de mare.

Potrivit datelor oficiale ale Uniunii Europene, în 2018, fondurile europene au reprezentat aproape 5% din economia Ungariei, și peste 3,4% din cea a Polonia, în timp ce contribuțiile celor două state la bugetul european este de sub 1% din PIB-ul național.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG