Linkuri accesibilitate

Polonia construiește o barieră electronică la granița cu Rusia


Fortificații la granița Poloniei cu Rusia, 2023
Fortificații la granița Poloniei cu Rusia, 2023

Polonia a început să construiască o barieră electronică de ultimă generație la granița sa terestră cu exclava rusă Kaliningrad pentru a monitoriza și contracara orice activitate ilegală, a declarat marți ministrul polonez de interne.

Bariera, care va fi echipată cu camere de monitorizare active 24 de ore din 24 și detectoare de mișcare, se va întinde pe o lungime de 210 kilometri și urmează să fie finalizată în toamnă.

„Vom monitoriza complet și permanent frontiera cu Rusia", a declarat Mariusz Kaminski într-o conferință de presă. „Sunt sigur că va fi cea mai securizată frontieră a UE”, a mai spus el.

Anul trecut, Polonia, care este membră a UE, a construit un zid la granița sa cu Belarus, un aliat al Rusiei, pentru a opri un aflux masiv de imigranți ilegali. Varșovia a declarat că migrația a fost organizată de autoritățile din Belarus și Rusia pentru a destabiliza Polonia și restul UE.

Frontierele estice ale Poloniei cu Rusia și Belarus, care sunt, de asemenea, frontiere externe ale UE, vor fi „perfect pregătite pentru orice tip de activități ilegalelegate de situațiile de criză în ceea ce privește vecinii noștri estici”, a declarat Kaminski.

În februarie, Polonia a instalat bariere antitanc pe drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei cu Kaliningrad. Anul trecut, a ridicat acolo o barieră de sârmă ghimpată.

Polonia se simte amenințată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și este un susținător puternic al Kievului în conflictul care durează de 14 luni.

Exclava rusă Kaliningrad a fost o sursă de tensiune între Rusia și țările cu ieșire la Marea Baltică. Odată cu intrarea Suediei și Finlandei în mod efectiv în NATO, întregul litoral al mării Baltice va fi controlat de alianța militară occidentală, cu excepția micilor porțiuni deținute de Rusia lângă Sankt Petersburg și din exclava Kaliningrad. Punctul vital va fi îngusta trecere maritimă dintre Danemarca și Suedia, foarte ușor de blocat.

Cortina de sârmă ghimpată din jurul Rusiei

Multe țări vecine cu Rusia au luat măsuri de securitate pentru a preîntâmpina o posibilă agresiune din exterior. Finlanda a început vinerea trecută prima porțiune de gard la granița sa cu Rusia, la mai puțin de două săptămâni după ce s-a alăturat alianței militare NATO pentru a finaliza o schimbare de direcție în materie de securitate luată ca răspuns la războiul din Ucraina.

Temându-se de represalii din partea estului în urma cererii sale de aderare la NATO, guvernul a decis anul trecut să construiască bariera, în primul rând în cazul în care Rusia ar fi recurs la provocarea unui influx de migranți ilegali.

Finlanda urmărește să se protejeze împotriva unei repetări a evenimentelor petrecute la frontiera estică a Uniunii Europene, în Polonia, în iarna anului 2021, când blocul comunitar a acuzat Belarusul vecin - un aliat ferm al Rusiei - că a provocat o criză aducând cu avionul migranți din Orientul Mijlociu, dându-le vize și forțându-i să treacă granița.

Gardul finlandez va fi realizat din plasă de oțel și se va întinde pe aproximativ 200 de kilometri pe porțiunile cele mai problematice ale graniței. Construcția lui este programată să fie realizată până la sfârșitul anului 2026. Managerul de proiect, Ismo Kurki, a declarat vineri că, deși nu va putea opri cu totul încercările de invazie, gardul va avea echipamente de supraveghere.

Între timp, până în prezent, a existat puțină activitate umană de-a lungul graniței, care se întinde pe o lungime totală de 1300 km.

Anul trecut, Finlanda a detectat doar 30 de treceri ilegale acolo, în timp ce polițiștii de frontieră ruși au oprit aproximativ 800 de încercări de a intra în Finlanda, a declarat poliția de frontieră finlandeză.

XS
SM
MD
LG