Linkuri accesibilitate

Răceală între aliați: Polonia spune că va livra Ucrainei doar armele promise deja, dând prioritate propriei înamări


Premierul polonez Mateusz Morawiecki la o conferință de presă, Varșovia, iulie 2023.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki la o conferință de presă, Varșovia, iulie 2023.

Guvernul polonez a spus că va livra Ucrainei numai armele promise deja în baza unor contracte, dar mai departe va da prioritate propriei înarmări. Declarația vine pe fundalul tensiunilor dintre cele două țări legate de exporturile ucrainene de cereale.

Săptămâna trecută, Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor continua unilateral să blocheze importurile de cereale ucrainene, pentru a-și proteja fermierii, deși UE ridicase aceasta restricție, care privea și România și Bulgaria. Ucraina a reacționat, înaintând o plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

Pe acest fundal, premierul polonez Morawiecki a fost întrebat dacă Varșovia va continua să sprijine Ucraina cu arme și ajutoare umanitare, în timpul unui interviu cu postul de televiziune Polsat News, miercuri seara.

„Nu mai furnizăm deja arme Ucrainei, ci ne echipăm noi cu cele mai moderne arme”, a răspuns el, relatează DPA.

În timpul interviului, Morawiecki a mai spus că Polonia își mărește achizițiile de arme pentru a oferi Poloniei una dintre cele mai moderne și puternice armate terestre din Europa.

Comentariile au provocat speculații în străinătate că Polonia, unul din cei mai puternici aliați ai Ucrainei, ar putea opri livrările către Kiev.

Polonia este și o țară cheie pentru tranzitul armamentului pe care Statele Unite și alți susținători occidentali îl trimit în Ucraina.

Polonia găzduiește, de asemenea, aproximativ un milion de refugiați ucraineni, care au beneficiat de diverse tipuri de ajutoare de stat.

Clarificări

Joi, 21 septembrie, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat: „În legătură cu întrebările privind livrările de arme, aș dorim să vă informez că Polonia livrează doar muniție și armament convenite anterior, inclusiv prin contractele directe semnate cu Ucraina."

Între altele este vorba și de cel mai mare contract de export încheiat de industria poloneză de arme după 1989 - livrarea obuzierului Krab, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, citat de DPA.

Müller a fost, de asemenea, critic la adresa Kievului, spunând că Ucraina a făcut recent o serie de „declarații și gesturi diplomatice absolut inacceptabile”, referindu-se se pare la decizia Kiev-ului de a duce Polonia, alături de Ungaria și Slovacia, în fața Organizației Mondiale a Comerțului.

Tot joi, 21 septembrie, Ucraina a anunţat că cele două părţi vor discuta „în zilele următoare” despre disputa privind cerealele, precizând că cele două ţări au încă legături „strânse”, relatează AFP.

Odată cu invazia în Ucraina, Rusia a blocat căile maritime pentru exporturile ucrainene prin Marea Neagră, folosite înainte de război. Astfel, Uniunea Europeană a devenit o rută majoră de tranzit și o destinație de export pentru cereale ucrainene.

În mai, UE a fost de acord să restricționeze exporturile către Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, încercând să protejeze fermierii de acolo, care susțineau că importurile masive de cereale ieftine ucrainene au provocat o scădere a prețurilor pe piețele locale. Restricția a fost ridicată de Bruxelles pe 15 septembrie 2023.

XS
SM
MD
LG