Linkuri accesibilitate

Polonia dă o turnură militară crizei migranților de la granița cu Belarus


Belarus: nn nou grup de migranți se îndreptă spre o tabără din vecinătatea graniței cu Polonia, regiunea Grodno, Belarus, 14 noiembrie 2021.
Belarus: nn nou grup de migranți se îndreptă spre o tabără din vecinătatea graniței cu Polonia, regiunea Grodno, Belarus, 14 noiembrie 2021.

Polonia a dat o turnură aproape militară crizei migranților de la granița sa cu Belarus, după ce duminică, premierul polonez a anunțat țara sa, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Tratatului Atlanticului de Nord.

În baza articolului al 4-lea, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

„Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Prezența forșelor militre poloneze a fost ridicată la 20 de mii, la granița cu Belarus, 14 noiembrie 2021.
Prezența forșelor militre poloneze a fost ridicată la 20 de mii, la granița cu Belarus, 14 noiembrie 2021.

„Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a adăugat el.

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

Se estimează că aproximativ 4 mii de migranți ilegali s-ar afla acum blocați în Belarus, încercând mereu să străpungă sau să treacă prin noile bariere de sârmă ghimpată, ridicare de Polonia la punctele de frontieră. Duminică, din nou circa 50 de migranți din Irak au reușit să ajungă în Polonia, unde au fost prinși de forțele de ordine și întorși în Belarus – ceea ce este legal potrivit legislației poloneze, dar nu a celei europene care cere examinarea fiecărui caz în parte înainte de a se lua o decizie.

Președintele belarus Alexander Lukașenka și președintele rus Vladimir Putin.
Președintele belarus Alexander Lukașenka și președintele rus Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia este gata să ajute la rezolvarea situației migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, despre care Occidentul spune că sunt folosiți de Minsk ca arme politice, dar a părut să sugereze că nu prea are cum să se implice. „Suntem gata să ajutăm cu tot ce ar putea depinde de noi”, a spus Putin, potrivit presei de stat rusești.

Rusia este principalul aliat al Republicii. Belarus. Polonia și UE spun că Minskul ar ajuta migranții din Orientul Mijlociu să ajungă la granița cu Polonia, ca să se răzbune pentru sancțiunile impuse de occident regimului nedemocratic al lui Alexandr Lukașenka. În ultimele zile, Varșovia a spus că grănicerii din Belarus i-ar ajuta pe migranți nu doar să ajungă la graniță, dar chiar să se confrunte cu poliția de frontieră poloneză.

Este de așteptat ca luni miniştrii de externe ai Uniunii Europene să anunțe extinderea sancţiunile împotriva Republicii Belarus pentru a include companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG