Linkuri accesibilitate

Posibile scenarii în procesul de suspendare a președintelui Statelor Unite, Donald Trump


Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. 18 decembrie 2019
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. 18 decembrie 2019

Cei care doresc tergiversarea procesului vor ca republicanii sa faca compromisuri cu privire la accesul la martori si desfasurarea lucrarilor tribunalului din Senat.

Presedintele Trump a fost pus sub acuzare in Camera Reprezentantilor. Ce urmeaza acum? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Un grup de senatori democrati ii cere presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si celorlalti lideri din Camera sa nu trimita deocamdata capetele de acuzare impotriva lui Trump, la Senat. Asta ar putea duce la aminarea procesului din Senat, luni de zile. Aceasta manevra este menita sa-i forteze mina liderului republican din Senat, Mitch McConnell, sa stabileasca reguli ale procesului, mai favorabile democratilor. Daca nu se ajunge la un acord, sustin promotorii acestei idei, procesul poate fi aminat pe termen nedeterminat, privindu-l pe Trump de argumentul electoral ca a fost gasit nevinovat la proces.

Aceasta idee se bucura de sprijinul unor deputati democrati aflati la stinga spectrului politic al partidului. Cei care doresc tergiversarea procesului vor ca republicanii sa faca compromisuri cu privire la accesul la martori, regulile procesului si desfasurarea lucrarilor tribunalului din Senat.

Dupa votul din Camera Reprezentantilor, presedinta Nancy Pelosi, a evitat sa se pronunte daca va trimite sau nu articolele la Senat, imediat. Aceasta idee este sprijinita de profesorul Laurence Tribe de la Universitatea Harvard, care spune ca populatia are dreptul la un proces in toata regula, nu doar la rezultatul sau – vinovat sau nevinovat.


Liderul minoritatii din Senat, Charles Schumer, i-a cerut in citeva rinduri lui McConnell sa solicite prezenta citorva martori considerati de democrati esentiali, cum este seful consilierilor Casei Albe, Mick Mulvaney, sau fostul consilier prezidential pentru securitate nationala, John Bolton. McConnell a respins cererile respective, spunind ca anticipeaza un proces scurt care sa respinga rapid capetele de acuzare.

Adversarii ideii cu aminarea procesului spun ca daca Pelosi procedeaza asa este intarit argumentul conservatorilor ca democratii nesocotesc Constitutia, in scopuri politice. Un raspuns la aceasta dilema va trebui gasit in urmatoarele zile.

XS
SM
MD
LG