Linkuri accesibilitate

Președintele american Donald Trump va fi judecat de Senat pentru eventuala suspedare din funcție


Votul din Camera reprezentanților, 18 decembrie 2019.
Votul din Camera reprezentanților, 18 decembrie 2019.

Camera reprezentanților din Congresul american a aprobat începerea procesului de suspendare din funcție a președintelui Donald Trump, acuzat de abuz de putere și obstrucționare a legislativului.

Procesul în sine va avea loc în Senat, la începutul anului.


Senatul este dominat de republicanii președintelui Trump așa cum Camera reprezentanților este dominată de democrați iar pentru suspendare este nevoie de votul a două treimi din senatori. Votul de miercuri, 18 decembrie din Cameră a mers în linie cu ponderea celor două partide și arată că același lucru este de așteptat în Senatul republican. Motiv pentru care marea majoritate a observatorilor este convinsă că președintele nu va fi suspendat.

Pentru suspendarea președintelui au votat toți democrații (230) din Camera reprezentanților cu o excepție. Toți republicanii (197) s-au opus. În Senat, pentru moment, numai republicanul Mit Romney a declarat că este deschis să asculte toate argumentele înainte de vot.

Dar miza întregului proces este opinia publica americană, impactul mai ales asupra unei părți mari a electoratului, cea indecisă. În vederea alegerilor prezidențiale din 2020.


Donald Trump devine astfel al treilea președinte din istoria Statelor Unite care să fie judecat în vederea suspendării din funcție după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998). Pe de altă parte, republicanul Richard Nixon a fost singurul președinte american care a demisionat (august 1974) înainte de începerea procedurii de „impeachment”. După scandalul Watergate devenise însă evident că va fi judecat și suspendat din funcție.

Acuzația de abuz de putere este legată de relația cu Ucraina: Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului său democrat, fostul vicepreşedinte Joseph Biden, în schimbul eliberării unui ajutor militar vital, de aproape 400 de milioane de dolari. Ceea ce, potrivit democraților din Congres, ar constitui un „troc” prin care președintele ar fi încercat să-și mărească șansele în alegerile prezidențiale de anul viitor. Și implicit, un abuz de putere.

Acuzația de obstrucționare a Congresului se referă la faptul că Trump le-a interzis colaboratorilor săi să apară la audierile din Camera reprezentanților și în general, a blocat orice colaborare a Casei Albe cu ancheta de „impeachment”.

Comentând capetele de acuzare, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, declara miercuri, încă înainte de vot: „Foarte trist, faptele au arătat clar că președintele a abuzat de puterea sa în beneficiul său personal, în beneficiul politic și că a împiedicat Congresul, în timp ce a cerut să fie deasupra responsabilității, mai presus de Constituție și mai presus de poporul american".

Președintele Donald Trump la mitingul electoral din Michigan, 18 decembrie 2019
Președintele Donald Trump la mitingul electoral din Michigan, 18 decembrie 2019


Aflat la un miting electoral în Michigan, președintele Donald Trump i-a acuzat pe democrați, după votul din Camera reprezentanților, că ar încerca sa „anuleze votul a zeci de milioane de americani patrioți”.

Procesul din Senat va fi condus de președintele Curții Supreme, John Roberts. Regulile acestei proceduri nu sunt clare și stabilite în scris, motiv pentru care președinta Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi a lăsat de înțeles că ar putea amâna trimiterea capetelor de acuzare în Senat, pentru a negocia înainte modul cum se va desfășura procesul. De exemplu dacă vor fi chemați martori, așa cum doresc democrații.

Republicanii vor să evite amânarea procesului pentru primăvară sau chiar vară, când președintele Trump se va afla în plină campaniei electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2020.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG