Linkuri accesibilitate

Președinta Maia Sandu a discutat cu fracțiunile parlamentare


Președinta Maia Sandu, Chișinău 3 martie 2021, biroul Europei Libere.
Președinta Maia Sandu, Chișinău 3 martie 2021, biroul Europei Libere.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta modalități de ieșire din actualul impas politic. Consultările au loc cu o săptămână înainte de 23 martie, dată la care se împlinesc trei luni fără un guvern cu puteri depline, dată după care șefa statului vrea să întrebe Curtea Constituțională dacă au fost îndeplinite condițiile pentru dizolvarea parlamentului și convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

După discuțiile cu președinția, Partidul Șor a declarat că își menține susținerea pentru candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și organizarea alegerilor parlamentare anticipate după depășirea crizei pandemice.

Partidul Pro Moldova s-a pronunțat pentru formarea unui Guvern anticriză, apolitic, care să fie susținut de o majoritate parlamentară largă, a declarat liderul formațiunii, Andrian Candu, după consultările cu Maia Sandu.

Partidul Democrat pledează și el pentru învestirea unui guvern care să gestioneze criza pandemică. Declarația a fost făcută de către președintele PDM, Pavel Filip, care a mai declarat: „Avem nevoie de impunerea unei stări de urgență, cu implicarea militarilor și a poliției”.

Platforma Demnitate și Adevăr optează pentru crearea unui Guvern a cărui conducere să și-o asume, dar din care să facă parte și reprezentanții altor partide și ai societății civile.

Liderul fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat după consultările cu Maia Sandu că acest guvern ar urma să aibă un mandat scurt, care să se concentreze pe depășirea crizei pandemice și economice.

Pentru moment, PAS – fostul partid al președintei Maia Sandu –, este singurul care nu a vorbit despre instaurarea unui nou guvern cu puteri depline. Partidul Acțiune și Solidaritate consideră că alegerile parlamentare anticipate ar urma să se desfășoare în perioada verii. Până atunci, guvernul interimar și Parlamentul pot adopta deciziile care se impun, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, după consultările cu președinta Maia Sandu.

Partidul Socialiștilor – cel mai mare din Parlament - o susține în continuare pe Mariana Durleșteanu, pe care a propus-o pentru funcția de premier, chiar dacă aceasta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că renunță să mai candideze.

Totodată, Igor Dodon a declarat că „există o majoritate parlamentară și posibilitatea de a susține un candidat la funcția de prim-ministru”. El însă a spus că PSRM este gata să examineze și alte candidaturi.

Igor Dodon a reiterat poziția PSRM din ultimul timp despre necesitatea formării unui guvern înainte de alegerile parlamentare anticipate care ar putea avea loc la toamnă, accentuând și importanța vaccinării populației împotriva Covid-19, relatează radio Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG