Linkuri accesibilitate

Președintele american Joe Biden anunță accelerarea procesului de evacuare a civililor din Afganistan


Președintele Joe Biden vorbind duminică, la Casa Albă, despre evacuarea din Afganistan, Washington, SUA, 22 august 2021.
Președintele Joe Biden vorbind duminică, la Casa Albă, despre evacuarea din Afganistan, Washington, SUA, 22 august 2021.

În Afganistan, mii de oameni continuă să se înghesuie pe drumurile care duc spre aeroportul internațional din Kabul, controlat acum de forțele americane și care a rămas singura cale de ieșire din țară, după ce milițiile taliban au preluat controlul asupra țării, în urma unei ofensive fulgerătoare, de numai câteva săptămâni.

Între timp, la Casa Albă, președintele american Joe Biden a spus că Statele Unite accelerează eforturile de evacuare a americanilor, a altor cetățeni străini dar și a afganilor așa-numiți „vulnerabili”, care riscă represalii din cauza colaborării cu trupele aliate în toți acești ani.

Vorbind duminică la Washington, Biden a estimat că aproximativ 28.000 de persoane au fost deja evacuate din Kabul începând cu 14 august, cu peste 11.000 de persoane transportate numai în ultimele două zile. Acest număr părea să includă nu doar zboruri militare americane, ci și zborurile aliate. Biden a mai anunțat că echipa sa de securitate națională discută posibilitatea prelungirii termenului de 31 august pentru misiunea militarilor americani de pe aeroportul din Kabul, pentru a asigura evacuarea străinilor și afganilor „vulnerabili”.

Victime în îmbulzeala de la aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încearcă să fugă din țară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

„Evacuarea a mii de oameni de la Kabul va fi dură și dureroasă", a spus Biden. „Lucrăm din greu și cât de repede putem pentru a evacua oamenii” . Mii de soldați americani, britanici și aliați controlează activitatea pe aeroportul din Kabul, unde încearcă să asigure securitatea zborurilor non-stop.

Armata americană a fost în contact permanent cu milițiile taliban pentru a facilita evacuările, iar Biden a spus că talibanii au fost „cooperanți”, acceptând extinderea perimetrului din jurul aeroportului controlat de militarii străini din cauza mulțimii care s-a adnat acolo.

Biden a mai spus că situația de securitate este fluidă și administrația sa este îngrijorată de amenințarea reprezentată de militanții organizației teroriste a Statului Islamic din Afganistan, cunoscută sub numele de ISIS-K, organizație opusă milițiilor Taliban.

XS
SM
MD
LG