Presa continuă să relateze despre retragerea americană din Afganistan și consecințele ei, concentrându-se asupra a două întrebări. Unde au fost comise erori și care este semnificația celor întâmplate?
Un fost comandant american în Afganistan, generalul David Petreaus, crede că una dintre lecții este că extremiști islamici exploatează spații neguvernate sau guvernate slab.
Apoi – spune generalul – nu este suficient să studiezi situația, este nevoie de acțiune. Și acțiunile respective trebuie conduse de Statele Unite, care au capacitate militară dominantă. Apoi – declară Patreaus – dacă scopul este eliminarea focarelor de terorism, planul trebuie să meargă dincolo de acest obiectiv, să fie amplu și cuprinzător, inclusiv medierea situației politice, refacerea instituțiilor locale și dezvoltarea infrastructurii. În ultimul rând, generalul crede că forțele naționale trebuie să lupte în primele linii ale frontului pentru ca strategia să fie sustenabilă, pe termen lung. Patraeus mai spune că un factor extern, care a contribuit la eșecul din Afganistan este că Pakistanul învecinat a oferit refugiu și sprijin forțelor talibane, în anii scurși de la invazia americană.
Patraeus și alții ca el cred însă că dacă îți propui așa ceva, să reconstruiești o țară pe baze noi, nu poți delega responsabilități și permite – așa cum a fost cazul în Afganistan – unui regim incapabil și corupt să compromită cauza și însăși idea de democrație.
Dar dacă pe ansamblu, analiști recunosc că episodul Afganistan este un eșec, care se cere înțeles, mulți nu cred că acest fapt în sine este un indiciu al declinului american.
În plan geostrategic, Afganistanul nu a fost un obiectiv prioritar pentru Statele Unite, ci mai degrabă unul conjunctural. În plus, retragerea care până acum a fost prost administrată, nu are mare legătură cu ce s-ar întâmpla în cazuri diferite, în alte părți ale lumii.
Orice supraputere are priorități strategice care uneori se și schimbă și oricine se angajează în alianțe cu o supra-putere știe asta atunci când își conturează propriile capabilități și așteptări. „Aliați tradiționali ai Americii nu vor deveni excesiv de neliniștiți din cauza celor întâmplate în Afganistan” – scrie Daniel Drezner în Washington Post, arătând însă că prestația administrației Biden, în contextul retragerii, creează îndoieli în legătură cu alte inițiative politice în care se va angaja în viitor.