Linkuri accesibilitate

Președintele interimar și vicepreședintele CSJ vor fi desemnați de CSM


Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție și vicepreședintele instituției vor fi desemnați de Consiliul Suprem al Magistraturii. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de deputați în lectură finală astăzi, informează agenţia IPN.

Potrivit proiectului, în cazul în care nu este desemnat vicepreședintele care va exercita funcțiile președintelui Curții Supreme de Justiție în absența acestuia, funcțiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreședintele desemnat de Consiliul Suprem al Magistraturii. De asemenea, în cazul în care funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție va rămâne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă. Autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG