Linkuri accesibilitate

Președintele kazah respinge cererea de anchetă internațională a protestelor de la începutul lunii


Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev
Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev

Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev a respins apelurile pentru o anchetă internațională asupra protestelor de la începutul acestei luni. Tulburările de stradă au provocat moartea a peste 220 de persoane și au determinat țara să cheme trupe dintr-o organizație militară condusă de Rusia.

Toqaev și alți oficiali kazahi au atribuit sângeroasele confruntări „bandiților și teroriștilor” cu legături străine, fără a oferi dovezi directe că ar fi implicat vreun presupus terorist. În primul său interviu televizat de la începutul tulburărilor, Toqaev a reluat pe 29 ianuarie afirmația conform căreia Kazahstanul ar fi fost atacat de organizații militare și a spus că statul va putea efectua propria anchetă asupra evenimentelor.

Pe 20 ianuarie, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care cere „o anchetă internațională adecvată a crimelor comise împotriva poporului Kazahstan” în timpul violențelor. În interviu, Toqaev a numit rezoluția „neobiectivă, prematură”.

Protestele care s-au declanșat la începutul acestei luni în îndepărtatul oraș Zhanaozen din pricina creșterii bruște a prețului combustibilului s-au răspândit rapid în Kazahstan, o mare parte din furia protestatarilor fiind îndreptată împotriva lui Nursultan Nazarbaiev, care a condus Kazahstanul din 1989.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG