Linkuri accesibilitate

Președintele kosovar respinge acuzațiile de crime de război


Hashim Thaci, președintele Republicii Kosovo

Președintele din Kosovo, Hashim Thaci, a respins luni acuzațiile de crime de război și crime împotriva umanității.

El a spus că nu își va da demisia decât după ce un judecător va confirma că va fi pus în boxa acuzaților.

Președintele kosovar respinge acuzațiile de crime de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Săptămâna trecută, o procuratură specială dedicată evenimentelor din timpul revoltei kosovarilor împotriva conducerii sârbești, în 1998-1999, a anunțat că l-a pus sub acuzare pe Thaci, împreună cu alți câțiva demnitari, în legătură cu omoruri, dispariții forțate de persoane, persecuții și tortură. (MT)

Camera Specialiștilor a fost înființată la Haga în 2015 că să se ocupe de cazuri de crime atribuite luptătorilor Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK) în timpul confruntării cu forțele Belgradului, care au deschis calea independenței kosovare, proclamată unilateral un deceniu mai târziu.

Am făcut, poate, greșeli politice în vreme de pace, dar crime de război? Niciodată!

„Un lucru este sigur. N-a existat și nu poate exista vreo dovadă împotriva lui Hashim Thaci pentru încălcarea vreunei legi. Singura lege pe care am călcat-o în picioare a fost legea lui Slobodan Miloșevic” – a spus Thaci într-o adresare televizată, luni seară. „Am făcut, poate, greșeli politice în vreme de pace, dar crime de război? Niciodată! Nu aș putea face rău vreunui sârb, rom sau albanez”, a insistat președintele kosovar, adăugând că zilele următoare se va consulta cu liderii politici de la Priștina asupra pașilor următori. Thaci a insistat însă că își va da demisia „imediat” dacă va deveni oficial acuzat în proces.

Procuratura specială pentru Kosovo spune că Thaci și alt lider kosovar, Kadri Veseli, se numără printre persoanele răspunzătoare de aproape 100 de omoruri și de persecutarea a sute de victime de etnie albanez-kosovară, sârbă, romă și altele. Thaci a condus formațiuni de gherilă sub stindardul UCK în timpul conflictului.

Kadri Veseli, lider al Partidului Democratic din Kosovo
Kadri Veseli, lider al Partidului Democratic din Kosovo

Un judecător de la Haga are acum răgaz până în octombrie să stabilească dacă sunt destule dovezi ca să se pornească un proces împotriva lui Thaci în baza celor 10 capete de acuzare făcute publice recent.

În declarația lui televizată, Thaci s-a arătat deranjat în mod deosebit de faptul că acuzațiile au fost date publicității înainte să fie confirmate de tribunal.

Veseli s-a declarat și el nevinovat.

Serviciul kosovar al EL notează că luni, înaintea difuzării declarației pre-înregistrate a lui Thaci, premierul albanez Edi Rama a făcut o vizită neanunțată dinainte în Kosovo, care are populație predominant albaneză, ca să se întâlnească cu Thaci, Veseli și alți lideri kosovari.

După sosirea la Priștina, Rama a scris pe Twitter că acuzațiile la adresa lui Thaci sunt „o pată pe justiția secolului XXI”.

După anunțarea acuzațiilor, s-a anulat o întâlnire ce urma să aibă loc la Casa Albă între președintele kosovar și omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

În declarația sa de luni, Thaci a spus printre altele că țara sa și Serbia au parte de tratament diferit din partea comunității internaționale, în ce privește istoria lor recentă. El a spus că Serbia se apropie de integrarea în UE, în vreme ce kosovarii nici măcar nu au dreptul la liberă circulație în blocul cu 27 de țări-membre.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG