Linkuri accesibilitate

În Serbia, partidul președintelui Vučić câștigă la scor alegerile parlamentare


Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, sărbătorește victoria partidului său la alegerile parlamentare, 21 iunie 2020

În Serbia, unii desfac șampania după scrutinul parlamentar de la sfârșitul săptămânii trecute.

Partidul Progresist, condus de președintele Aleksandar Vučić, a câștigat detașat alegerile parlamentare din Serbia. Potrivit estimărilor inițiale, formațiunea a obținut peste 60% din voturi.

În Serbia, partidul președintelui Vučić câștigă la scor alegerile parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Pe locul doi cu aproximativ 10% s-a plasat Partidul Socialist „Serbia Unită”, partenerul de guvernare al formațiunii lui Vučić, iar pe locul trei Alianța Patriotică Sârbă cu 4%. Alte partide nu au trecut pragul electoral de 3%, însă Comisia Electorală va anunța rezultatele exacte și finale în următoarele zile.

Opoziția din Serbia la protest, înainte de alegeri, 20 iunie 2020
Opoziția din Serbia la protest, înainte de alegeri, 20 iunie 2020

Principala coaliție de partide din opoziție, Alianța pentru Serbia, a boicotat alegerile și spune că prezența la vot a fost sub 50%, ceea ce ar demonstra succesul boicotului și lipsa de legitimitate a victoriei partidului de guvernământ, transmite Balkan Insight.

Președintele Vučić vede însă lucrurile din perspectiva învingătorului: „Sunt în politică de mult timp, dar niciodată n-am trăit un moment ca acesta. Am câștigat marea încredere a poporului, cea mai mare încredere oferită vreodată în Serbia, în condițiile în care puțini ar fi crezut asta”.

Vučić a declarat însă că nici nu are timp să savureze victoria fiindcă are în față o săptămână încărcată diplomatic.

Trimisul special al UE, Miroslav Lajčak
Trimisul special al UE, Miroslav Lajčak

Azi a sosit la Belgrad Miroslav Lajčak, reprezentantul special al UE pentru negocierile dintre Serbia și Kosovo. La Bruxelles, rezolvarea disputei dintre cele două țări este una din condițiile pentru avansarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE. Comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi a scris pe Twitter că va lucra cu noul guvern pentru a-l ajuta să implementeze mai multe reforme europene și să accelereze procesul de aderare.

Prima vizită post-electorală în străinătate a președintelui Vučić va fi totuși în Rusia, unde se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin și va participa la Parada Victoriei pe 24 iunie. Săptămâna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Belgradul, gest interpretat de analiști ca o demonstrație de suport în ajunul alegerilor. La conferința de presă comună, Lavrov și Vučić au dat de înțeles că orice soluție pentru rezolvarea disputei sârbo-kosovare are nevoie de girul Rusiei.

Momentul este crucial, întrucât trimisul special al Statelor Unite pentru negocierile dintre Belgrad și Priștina, Richard Grenell, a invitat ambele părți la o rundă de discuții la Washington vinerea aceasta, 27 iunie.

Prezența lui Vučić la această întâlnire încă nu a fost confirmată. Președintele sârb a declarat că încă nu are un program bătut în cuie după vizita la Moscova și nu știe dacă va merge întâi la Washington sau la Bruxelles.

Prim-ministrul Republicii Kosovo, Avdullah Hoti
Prim-ministrul Republicii Kosovo, Avdullah Hoti

În Kosovo, noul guvern condus de Avdullah Hoti a anulat restricțiile comerciale împotriva Serbiei, exprimându-și astfel disponibilitatea de a normaliza relațiile cu Belgradul.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG