Linkuri accesibilitate

Țările G7 vor susține Ucraina „cât timp va fi nevoie”


G7 leaders summit
G7 leaders summit

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki i-a informat pe liderii G7, reuniți în Germania, despre mersul războiului din Ucraina și recentele atacuri rusești cu rachete de la Kiev.

Comentând intervenția lui Zelenki prin videoconferință, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și-a exprimat „respectul pentru calitățile de conducător” demonstrate de Zelenski și pentru „forța de rezistență” a poporului ucrainean.

Totodată a reafirmat hotărârea liderilor G7 de a sprijini Ucraina „cât timp va fi nevoie”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după intervenția președintelui ucrainean că acum toată lumea trebuie să ia decizii „grele, dar necesare”. „Suntem uniți de partea Ucrainei și ne vom continua sprijinul”, a spus Scholz. „Vom continua să mărim presiunile asupra lui [președintelui Vladimir] Putin. Acest război trebuie să se încheie.”

Casa Albă a anunțat că țările din G7 vor „coordona și extinde” sancțiunile împotriva Rusiei, iar administrația americană a preluat din nou inițiativa, anunțând noi sancțiuni îndreptate acum în primul rând împotriva complexului militar-industrial al Rusiei. Scopul este „ de a împiedica Rusia” să înlocuiasă armamentul pe care l-a pierdut deja în războiul din Ucraina, lansat cu patru luni în urmă, a mai precizat Casa Albă.

Rămâne de văzut cum se vor alinia membri europenei ai G7 la aceste noi sancțiuni, pentru că în cadrul Uniunii Europene, sancțiunile trebuie adoptate prin nunanimitate de voturi.

Administrația americană a anunțat totodată că va majora tarifele pentru o gamă largă de importuri din Rusia, iar veniturile suplimentare obținute în acest fel vor fi folosite „pentru a ajuta Ucraina și pentru a ne asigura că Rusia plătește costurile războiului pe care l-a provocat”.

Finanțarea reconstrucției Ucrainei va fi susținută de toate țările G7, inclusiv prin utilizarea de fonduri provenite din bunurile rusești confiscate deja în baza sancțiunilor internaționale, se spune într-o declarație care a urmat intervenției prin videoconferință a președintelui Zelenski. Această măsură va fi aplicată însă numai „în concordanță cu legislațiile naționale”, care sunt foarte diferite când vine vorba de drepturile statului de a confisca și dispune de averi personale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG