Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească miercuri, 1 septembrie, cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, o discuție crucială pentru liderul ucrainean care caută garanții concrete de securitate din partea Statelor Unite și ajutor militar în fața agresiunii continue a Rusiei.
Într-o declarație de la Casa Albă, la începutul săptămânii, se spunea că cei doi lideri vor discuta despre securitatea energetică, combaterea corupției și agenda de reforme a lui Zelenski, dar problemele de securitate militară vor fi, de asemenea, abordate.
Întâlnirea are loc la o zi după ce Washington-ul a promis Ucrainei ajutoare militare suplimentare de aproape 60 de milioane de dolari. Casa Albă a argumentat că a fost o decizie necesară pentru a face față „creșterii majore a activității militare rusești de-a lungul frontierei cu Ucraina”.
„Concentrările de trupe rusești de-a lungul frontierei ucrainene a evidențiat deficiențe în capacitatea armatei ucrainene de a se apăra împotriva unei eventuale incursiuni rusești", a declarat administrația americană într-o notî informativă adresată Congresului și citată de agenția de știri AP pe 31 august.
Ajutorul de 60 de milioane de dolari se adaugă la asistența militară anuală acordată Ucrainei, de Statele Unite, în valoarea de 400 de milioane de dolari.
În perioada 2014-2021, Statele Unite au sprijinit cu peste 2,5 miliarde de dolari întărirea capacității forțelor armate ucrainene de a monitoriza și apăra granițele și în general, suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Totodată a fost finanțată o modernizare a armatei ucrainene, care devine astfel mai compatibilă cu NATO.
Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Tot atunci a început să susțină activ mișcarea separatistă din estul Ucrainei, un război în care au murit deja peste 13.200 de persoane. Moscova neagă constant orice rol în conflictul din estul Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimit Zelenski, care s-a întâlnit deja la Washington cu ministrul apărării Lloyd Austin, la 31 august, a mai spus că va solicita ca Statele Unite să se alăture negocierilor de pace pentru a pune capăt luptelor din estul Ucrainei. În acest moment, negocierile au fost în așa-numitul format Normandia, din care fac parte Ucraina și Rusia, Germania și Franța.
Este de așteptat ca Biden să-l preseze pe Zelenski să continue reformele și mai ales lupta cu corupția.
Pe de altă parte, președintele ucrainean se așteaptă să evoce decizia administrației Biden de a nu mai bloca construcția conductei de gaze naturale Nord Stream 2, prin care Rusia va livra gaze direct Germaniei și clienților eropeni, ocolind Ucraina. Pentru Zelenski, noua conductă este o armă geopolitică puternică în mâinile Rusiei.
Criticii proiectului atrag atenția că Nord Stream 2 va mări dependența energetică a Europei de Rusia, reducând totodată veniturile Ucrainei din tranzitul gazelor rusești.