În luna iulie Statele Unite și Germania au decis finalizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2. Compromisul acceptat de cele două state promite sancționarea Rusiei, dacă aceasta încearcă să folosească furnizarea de energie pentru a obține avantaje geopolitice, mai ales dacă acestea atacă economic sau în alt mod Ucraina.
Potrivit acordului, Germania a obținut asigurări de la Moscova că va prelungiacordul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul ucrainian. În plus, Germania și SUA vor investi un miliard de dolari într-un "Fond verde" pentru a încuraja dezvoltarea tehnologiilor energetice alternative și regenerabile.
„Acest acord este unul nefericit pentru consumatorii din Germania, pentru cetățenii europeni și foarte, foarte rău pentru ucrainieni,” spune într-un interviu cu Europa Liberă europarlamentara germană verde Viola von Cramon. „Dar dacă guvernul ucrainian este smart și se mișcă rapid și investește în combustibili alternativi, atunci Putin nu va mai avea nici o pârghie de șantaj. Ucraina ar putea deveni producătorul de hidrogen numărul unu în Europa, “ mai afirmă politiciana germană.
Europa Liberă: Doamnă von Cramon, ce aduce bun sau rău înțelegerea dintre SUA și Germania cu privire la conducta North Stream 2?
Este păcat că SUA nu a găsit o modalitate de a opri construcția North Stream 2
Viola von Cramon: „Aș începe prin a spune că nu a fost ceva neașteptat. Era clar că SUA încerca să ajungă la orice fel de înțelegere cu guvernul german, cât încă Germania este unul dintre cei mai importanți actori la nivel european. Sunt sigură că SUA își dorește îmbunătățirea relației cu UE, mai ales cu Germania, iar North Stream 2 a fost mereu o chestiune în care cele două blocuri (american și european) aveau interese și poziții oarecum diferite. Este păcat că SUA nu a găsit o modalitate de a opri construcția North Stream 2. Statele Unite nu sunt încântate de această situație. Sigur s-a căutat o soluție pentru asigurarea necesarului de gaz pentru Germania și UE, care să nu presupună finalizarea gazoductului, dar în final iată, s-a ajuns la această înțelegere, care este una nefericită: nu este bună pentru consumatorii din Germania, pentru cetățenii europeni și este foarte, foarte rea pentru ucrainieni.”
Europa Liberă: Există un număr destul de mare de analiști și politicieni care v-ar contrazice. Potrivit acestora, pe fondul Pactului Ecologic european, de fapt, Germania a gândit la rece și în interesul cetățenilor germani și europeni. Altfel spus: neutralitatea ecologică impusă de Pactul ecologic până în 2050 presupune eforturi imense pentru industrii și o schimbare radicală de paradigmă a societății. Gazul și North Stream 2 ar reprezinta o plasă de siguranță în caz că Pactul Ecologic ar eșua.
Viola von Cramon: „Dacă vorbim despre o economie și o industrie neutră din punct de vedere climatic, trebuie să excludem gazul. Gazul metan este un combustibil fosil. Or noi dorim să nu mai folosim combustibili fosili, iar pentru asta trebuie să investim în combustibili alternativi. Pe de altă parte, avem suficiente conducte de gaz. Avem suficient gaz. Avem deja 3 conducte plus North Stream 1, care nu este utilizată la întreaga capacitate. Chiar dacă avem nevoie de gaz ca tehnologie de tranziție, și chiar dacă Rusia este oricând pregătita să livreze gaz, noi îl vom folosi doar dacă vom avea nevoie. Dar politicile noastre sunt în cealaltă direcție, în care nu vom mai avea nevoie de gaz, ci doar de combustibili regenerabili și alternativi. Iar asta cât mai rapid posibil.”
Europa Liberă: În tot acest tablou descris de Dvs, ce urmărește Germania și ce urmăresc Statele Unite cu North Stream 2?
Viola von Cramon: „North Stream 2 a fost unul dintre proiectele pentru care a făcut un lobby intens fostul cancelar german Gerhard Schroeder. Doamna Merkel a avut foarte multe alte lucruri de făcut, căci a trebuit să găsească soluții pentru criza refugiaților și nu doar la nivelul Germaniei, ci la nivelul UE. Ca atare a lăsat chestiunea North Stream 2 pe mâna ministrului economiei, care la vremea aceea era Sigmar Gabriel. Ca toți social-democrații germani, și ministrul Gabriel este în favoarea unor relații apropiate cu Rusia, uitând că dependența noastră de Rusia, mai ales în privința energiei, este deja foarte mare. Pentru Putin, Gazprom și elita cleptocrată de la Moscova North Stream 2 este un mare succes. Chiar dacă veniturile din petrol sunt mult mai mari decât cele din gaz, un client ca Germania de care Rusia să fie legată în mod direct este un mare succes. Pentru Ucraina înseamnă că ar putea avea probleme după expirarea contractelor de tranzit a rețelelor de gaz pe teritoriul său, după 2024.”
Europa Liberă: Nu ar putea fi acesta doar un succes de etapă? Poate în timp Germania va găsi o altă soluție pentru North Stream 2.
Viola von Cramon: „UE nu susține acest proiect. Sunt doar câteva state care participă și care beneficiază de pe urma acestui proiect. Comisia Europeană va superviza funcționarea operațiunilor derulate prin acest proiect. Deocamdată Comisia nu a oferit nici o certificare. Decizia finală aparține însă regulatorului de gaz german (Deutsche Netzagentur), care, sunt convinsă, va lua o decizie în concordanță cu decizia Comisiei Europene. Să nu uităm totuși că nici o moleculă de gaz nu a trecut inca prin conducta North Stream 2.”
Europa Liberă: Cât de daunator este pentru Ucraina acest acord SUA-Germania cu Rusia in privinta North Stream 2?
Viola von Cramon: „Vom vedea. Dacă Ucraina va investi rapid în combustibil regenerabili și alternativi, acesta va fi, de fapt, o șansă pentru Ucraina, care are un potențial uriaș în privința aceasta. Dacă Ucraina va umple golul de hidrogen verde care este acum pe piață, va fi o șansă uriașă pentru transformarea dezavantajului cu care vine North Stream 2 pentru această țară. Și UE trebuie să investească. Germania a semnat parteneriatul energetic acum doi ani. Este nevoie să se accelereze lucrurile la fața locului. La rândul lor, autoritățile ucrainene trebuie să definitiveze planul de investiții și construire a instalațiilor de vânt și solare. Eu sunt realistă și înțeleg că Putin va face tot ce se poate pentru a destabiliza Ucraina. În 2024 când contractele de tranzit expiră s-ar putea ca Rusia să atace Ucraina chiar militar, căci nu va mai avea nimic de pierdut. Dar dacă guvernul ucrainian este smart și se mișcă rapid și investește în combustibili alternativi, atunci Putin nu va mai avea nici o pârghie de șantaj. Ucraina ar putea deveni producătorul de hidrogen numărul unu în Europa!”