Linkuri accesibilitate

Merkel pleacă, Putin rămâne. Ce se va întâmpla mai departe cu relațiile germano-ruse?


Vladimir Putin îi oferă flori Angelei Merkel în timpul întâlnirii de la Kremlin, 20 august 2021
Vladimir Putin îi oferă flori Angelei Merkel în timpul întâlnirii de la Kremlin, 20 august 2021

Merkel la Moscova - ce va urma în relațiile germano-ruse?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct

La aniversarea unii an de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, cancelara Germaniei, Angela Merkel, l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziție, în timp ce Marea Britanie a impus sancțiuni noi împotriva agenților de informații din Rusia, în legătură cu tratamentul la care este supus în detenție liderul opoziției.

„I-am cerut președintelui rus să-l elibereze pe Navalnîi”, a spus doamna Merkel într-o conferință de presă după întâlnirea de la Kremlin.

Putin a ripostat cu un răspuns frecvent utilizat de autoritățile ruse, spunând – fără a-l numi pe Navalnîi – că persoana din opoziție nu a fost închisă pentru activitatea sa politică.

Înainte de întrevedere, Angela Merkel declarase că Moscova și Berlinul trebuie să mențină dialogul dintre ele în ciuda „dezacordurilor profunde” .

Avem multe probleme care ar trebui abordate la o întâlnire față în față”, a spus și Putin în timpul părții televizate a întâlnirii lor.

„Sunt sigur că aceasta nu va fi doar o vizită de adio, (…) ci o vizită plină de conținut, întâlnire de afaceri”, a adăugat el, oferindu-I flori înainte de începerea convorbirilor.

Pe agenda discuțiilor se află relațiile bilaterale, pandemia de COVID-19 și probleme internaționale precum situația din Afganistan și evoluțiile din Ucraina, unde procesul de pace este blocat. Doamna Merkel se va afla duminica la Kiev, iar luni în capitala Ucrainei se va desfășura un summit organizat de Kiev despre Crimeea, summit la care participă reprezentanți ai peste 40 de țări – printre care președintele Poloniei, Andrzej Duda, și al Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Sunt sigur că aceasta nu va fi doar o vizită de adio, (…) ci o vizită plină de conținut...
Vladimir Putin

Un alt subiect controversat de pe agendă este cel legat de conducta aproape finalizată Nord Stream 2, care va aduce gaze naturale sub Marea Baltică din Rusia în Germania. Conducta ar urma să fie complet funcțională în câteva zile. Ucraina și Statele Unite – ca și țările Baltice și Polonia – au exprimat mari rezerve față de această conducta, considerând că ea ar putea fi folosită ca mijloc de presiune economică a Rusiei asupra țărilor Uniunii Europene, pe care le va alimenta, și că va dăuna grav finanțelor Kievului, care până acum taxa tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

Este probabil ca și Belarusul, precum și problemele refugiaților și Siria să apară în discuție, precum și atacurile cibernetice rusești.

În iulie, Germania și Statele Unite au ajuns la un acord cu privire la Nord Stream 2, punând capăt anilor de certuri între aliați, angajându-se în comun să sprijine Ucraina și angajându-se să riposteze Rusiei dacă folosește energia pentru presiuni politice, așa cum a mai făcut în cu Ucraina.

Alături de Franța, Germania a fost în centrul tentativelor internaționale de mediere a războiului din Ucraina între forțele separatiste susținute de Rusia din est și guvernul de la Kiev, război care făcut din aprilie 2014 până acum peste 13.200 de victime.

Angela Merkel s-a întâlnit și a vorbit telefonic cu Putin mai mult decât orice alt lider occidental...

În timpul mandatului său de cancelar Angela Merkel s-a întâlnit și a vorbit telefonic cu Putin mai mult decât orice alt lider occidental.

Este un politician cu experiență și o persoană foarte directă. Este foarte de încredere în tot ceea ce am convenit. Ea este - și acest lucru este uimitor pentru mine - o persoană care își apără poziția cu consistență”, a spus odată despre doamna Merkel, Vladimir Putin.

Cancelara Merkel, în vârstă de 67 de ani, a crescut în fosta Germanie de Est comunistă și vorbește rusește, în timp ce Putin, în vârstă de 68 de ani, avea sediul la Dresda – tot in Germania comunista – în timpul Războiului Rece, în calitate de ofițer KGB și vorbește germana.

Doamna Merkel urmează să renunțe la funcția de cancelar după alegerile germane din 26 septembrie, în timp ce Putin, care a fost la putere de mai bine de două decenii, urmează să fie reales în 2024, deși nu a spus încă dacă va candida sau nu, dar a modificat legislația în așa fel încât să poată să rămână în continuare la putere până în 2036.

XS
SM
MD
LG