Linkuri accesibilitate

George Kent: „Rusia are datoria să pună capăt acestui război, și nu Ucraina”


 George Kent
George Kent

Un interviu în exclusivitate cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, George Kent.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va afla în Statele Unite la sfârşitul acestei săptămâni, unde vineri, 30 iulie, are programată o întrevedere cu președintele Statelor Unite, Joe Biden. Planificarea acestei vizite a fost controversată, congresmeni americani – atât din partea Partidului Democrat, cât și din partea celui Republican – au exprimat critici, spunând că ar fi fost mai potrivit ca ea să aibă loc când lucrează și Congresul, astfel încât legiuitorii americani să aibă și ei posibilitatea întâlnirii cu liderul de la Kiev, cu atât mai mult cu cât ceilalţi foşti preşedinţi ucraineni cu viziuni pro-occidentale – Viktor Iușcenko și Petro Poroșenko – au avut amândoi posibilitatea de a se adresa Congresului.

George Kent despre Ucraina, Moldova, Rusia și regiunea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Într-un interviu în exclusivitate pentru serviciul ucrainean al postului nostru de radio, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, George Kent, a vorbit despre starea actuala a relațiilor dintre Ucraina și țările din regiune cu Rusia și despre poziţia Statelor Unite.

De la început, trebuie spus că, pentru diplomatul de carieră, George Kent, în relația dintre Kiev și Moscova vorbim în acest moment despre un stat agresor, și anume Rusia:

Este un război în Ucraina, dar nu războiul Ucrainei...

„Rusia este un stat agresor. Rușii au început războiul în Ucraina și nu este un conflict – este chiar un război. Și Rusia are datoria să pună capăt acestui război, și nu Ucraina. Pentru că este un război în Ucraina, dar nu războiul Ucrainei. 100% este războiul Rusiei.”

În opinia înaltului diplomat de la Washington, comunitatea internațională trebuie să exercite presiuni mai mari asupra regimului de la Moscova și i-a explicat colegei noastre de la serviciul ucrainean:

Diplomat american: Rusia este stat agresor. Este de datoria Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00

„Cred că noi, împreună, toate țările – Ucraina, Statele Unite, Germania, Franța și altele – trebuie să facem presiuni asupra Rusiei. Și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca Ucraina să fie o țară de succes, astfel încât cetățenii ucraineni care trăiesc încă în teritorii ocupate temporar din Donbas și Crimeea să știe că într-adevăr guvernul Ucrainei crede că ei sunt, într-adevăr, cetățeni ai Ucrainei.”

Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru afaceri Europene și Eurasiatice, George Kent, consideră că Ucraina se bucură de sprijin bipartizat în Congresul american:

„Și democraţii și republicanii sprijină Ucraina. Și nu cred că depinde de administrație. Noi – oficialii guvernamentali care lucrează cu Ucraina – știm că succesul Ucrainei este important pentru Ucraina și pentru regiune. Și asta este promisiunea noastră pentru a colabora pentru ucraineni. Preşedintele Biden, când a fost vicepreședinte, a fost aici de șase ori. Asta înseamnă că nu a existat un președinte american, în toată istoria, care să ştie mai bine decât preşedintele Biden problemele Ucrainei.”

Înaltul diplomat american – care s-a aflat recent și în Moldova - a fost întrebat despre relația Rusiei cu țările din regiune care au conflicte „înghețate” pe teritoriile lor – Moldova și Georgia:

Rusia pur și simplu nu este pregătită să își îndeplinească obligațiile...

Am fost în regiunea transnistreană cu o lună în urmă. Reprezint America în acest proces – în procesul de negocieri 5+2 din Transnistria. Și este clar că Rusia pur și simplu nu este pregătită să își îndeplinească obligațiile.

Președintele [rus] [Boris] Elțin a promis în timpul unei reuniuni OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) de la Istanbul, în urmă cu 22 de ani, că toate trupele ruse vor fi retrase din Moldova până la sfârșitul anului 2001. Deci, anul acesta este a 20-a aniversare a promisiunii neîmplinite a președintelui Rusiei.

Și este clar că au existat promisiuni similare ale lui Putin către [președintele francez Nicolas] Sarkozy în 2008 cu privire la situația din Abhazia, [când Putin ar fi spus] că va fi un război scurt. Așadar, au trecut 29 de ani în Moldova, 13 ani în Georgia și 7 ani acum în Donbas. Și mai este Crimeea”, a declarat asistentul adjunct al secretarului de stat pentru afaceri Europene și Eurasiatice, George Kent, colegilor noştri de la serviciul ucrainean al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG