Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski, gata de compromis în chestiunea neutralității


Înaintea unor convorbiri de pace dintre Rusia și Ucraina așteptate să aibă loc în Turcia în această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat într-o declarație asupra integrității teritoriale a țării sale, după ce sugerase anterior că este pregătit pentru un compromis, relatează Reuters.

În discursul video pe care-l adresează zilnic poporului ucrainean, Zelenski a spus duminică seara că, în discuțiile care urmează să aibă loc la Istanbul, guvernul său va pune pe primul loc „integritatea teritorială” a Ucrainei.

Dar, în comentariile făcute jurnaliştilor ruşi la începutul zilei de 27 martie, Zelenski a adoptat un ton diferit, spunând că Ucraina este dispusă să-şi asume statutul de țară neutră şi să accepte un compromis cu privire la statutul regiunii de est Donbas, ca parte a unui acord de pace.

Zelenski s-a întreținut jurnaliști ruși prin videoconferință pentru prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie, iar Kremlinul a avertizat preventiv presa rusă să nu difuzeze discuția în Rusia.

Președintele ucrainean a spus că orice acord de pace trebuie să fie garantat de terțe părți și supus referendumului.

„Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem pregătiți să discutăm toate acestea”, a adăugat el, vorbind în rusă.

În ciuda așteptatelor convorbiri de pace, șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin urmărește să pună stăpânire pe partea de est a Ucrainei.

„De fapt, este o încercare de a crea o Coree de Nord și una de Sud în Ucraina”, a spus el.

Mai devreme, președintele Zelenski a cerut Occidentului să ofere Ucrainei tancuri, avioane și rachete pentru a o ajuta să se apere de forțele ruse superioare.

Într-o convorbirea telefonică avută tot duminică cu Vladimir Putin, președintele turc Tayyip Erdogan a acceptat să găzduiască discuții între negociatori ruși și ucraineni, a cerut o încetare a focului și îmbunătățirea condițiilor umanitare. Negociatorii ucraineni și ruși au confirmat participarea la discuții.

XS
SM
MD
LG