Linkuri accesibilitate

Prețul la energie și solidaritatea occidentală


Secretarul american de Stat, Antony Blinken (stânga) și șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell
Secretarul american de Stat, Antony Blinken (stânga) și șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell

Unii observatori politici remarcă că unitatea occidentală cu privire la sprijinul pentru Ucraina s-ar putea fisura pe măsură ce criza economică se adâncește.

Se fac auzite voci în Europa, care spun că Statele Unite ar beneficia de pe urma conflictului, vânzând gaze la prețuri mai ridicate și livrând armament.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Pe fondul acestor remarci se află și politica americană de subvenții, care, susțin criticii europeni, adăugată la prețurile mai mari pentru energie, ar periclita alianța occidentală, în legătură cu Ucraina.

O sursă oficială de la Uniunea Europeană a făcut apel la America să înțeleagă că opinia publică se schimbă, în multe țări europene. Șeful diplomației Uniunii, Josep Borrell a cerut Washingtonului să răspundă temerilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au impact economic la noi” – a spus Borrell.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională a spus, în replică „Creșterea prețurilor la gaze în Europa este cauzată de invazia lui Putin în Ucraina și războiul energetic purtat de acesta împotriva Europei”. El a spus că exporturile de gaze lichefiate americane au crescut considerabil pentru a permite Europei să diversifice sursele de aprovizionate, reducând dependența de Rusia. Europenii protestează și împotriva unor subvenții și taxe impuse de administrația Biden care, în viziunea criticilor, distrug industrii europene.

În ciuda acestor citicii, Washingtonul nu pare dispus să dea înapoi. Perturbările create de războiul lui Putin au dus la creșterea accentuată a inflației în Europa, perspectiva recesiunii fiind una reală. Europenii cumpără gaze lichefiate din Statele Unite, dar prețul plătit este – spun ei - de circa patru ori mai mare decât cel din America. Această situație a generat apeluri la solidaritate din partea președintelui Franței și cancelarului german. Europenii se plâng și de absența consultărilor cu privire la aceste chestiuni.

Oficialități de ambele părți ale Atlanticului recunosc riscul prezentat de această atmosferă din ce în ce mai toxică, pentru Alianța Nord-Atlantică. Aceste neînțelegeri sunt exact ceea ce Putin urmărește. Partea americană arată că prețurile livrărilor de gaze sunt dictate de piață și nu consecința politicii administrației, ele fiind decise de firme particulare, angajate să sprijine Europa să diversifice aprovizionarea cu energie.

O mare parte a diferenței de preț, arată partea americană, nu este încasată de exportatorul american, ci de firme de intermediere din Europa. Aceste livrări au făcut posibil ca rezervele energetice ale Europei, pe perioada apropiatei ierni să fie la nivele corespunzătoare.

XS
SM
MD
LG