Linkuri accesibilitate

Prețul la gaz a crescut cu 140%, guvernul va anunța măsurile de compensare


Guvernul Gavrilita va prezenta astăzi, miecuri, 10 noiembrie, măsurile pe care le va lua pentru a compensa populația petru scumpirea substanțială a prețului la gaze, după încheierea acordului pe cinci ani cu Gazprom.

ANERE a acceptat majorarea tarifului la gaze cu 140% de la 4,3 lei/m3 la 10,26 lei/m3. În opinia analitului economic Veaceslav Ioniță, „ cea mai mare majorare din istoria Moldovei”, fiind „de două ori mai mare decât recordul precedent stabilit în 1998”.

Într-un interviu cu Europa Liberă, parlamentarul PAS Dan Perciun, președintele Comisiei pentru protecție socială a precizat că vor fi două categorii de compensații, care vor fi calculate de la 1 noiembrie: „majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului” și „plata din facturi”, în raport cu cât consumă fiecare.

Numărul familiilor care vor fi eligibile pentru aceste ajutoare va crește la circa 270 de mii, a estimat Perciun care a ținut să precizeze că „ și cei care au beneficiat de majorări semnificative ale pensiilor se vor putea califica pentru ajutorul acesta suplimentar pentru 5 luni de zile cât durează perioada rece”. Este vorba de majorarea pensiei minime la 2 mii de lei pe lună, intrată în vigoare în octombrie.

Toate măsurile sociale vor costa, a mai spus Perciun la Europa Liberă, în jur de peste „ un miliard de lei”, sumă care va fi acoperită din ajutorul la buget acordat de Uniunea Europeană, din „contul majorării veniturilor la bugetul de stat” și „din optimizarea anumitor cheltuieli și ineficiențe care există în sistemul bugetar”.

În aprilie va urma o indexare a pensiilor în raport cu rata inflației și creșterea economică, a reamintit Perciu, care va porni de la noul plafon de 2 mii de lei pe lună. Totodată, el a asigurat că în bugetul pe 2022, care trebuie încă să treacă prin parlament, sunt prevăzute „majorări de salarii”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG